Протести у Београду и Новом Саду

Полиција у Београду привела 35 особа, а у Новом Саду двадесетак због ремећења јавног реда и мира, после хапшења Ратка Младића. Демонстранти у Новом Саду покушали да упадну у зграде Радио-телевизије Војводине и Покрајинског одбора ДС-а, али их је у томе спречила полиција.

Полиција је током вечери привела 35 особа у Београду, због нарушавања јавног реда и мира, после хапшења хашког оптуженика Ратка Младића, речено је Танјугу у МУП. И у Новом Саду приведено је најмање двадесетак особа, које су вечерас изазивали инциденте у граду.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је раније да је било привођења, али да су она била више превентивна, јер полиција не жели да дозволи нарушавања јавног реда и мира.

Полиција у Новом Саду растерала је демонстранте испред зграде Српског народног позоришта, у моменту када су грађани почели да излазе из зграде позоришта, у којој је вечерас почело Стеријино позорје.

Демонстранти су раније покушали да упадну у зграде Покрајинског одбора Демократске странке и Радио-телевизије Војводине, али су их у томе спречиле јаке полицијске снаге у пуној опреми за разбијање демонстрација, пренела је Бета.

Демонстранти су бацали каменице на зграду ДС-а и полупали су неколико прозора, након чега су из зграде изашли полицајци и растерали демонстранте. Испред зграде су након тога остала да леже двојица повређених демонстраната, док су се остали у мањим групама разбежали по граду.

Претходно је око 500 демонстраната покушало да упадне у зграду Радио-телевизије Војводине, али су их у томе спречиле јаке полицијске снаге. Демонстранти су испред зграде РТВ-а напали једног човека на бициклу, након чега је избила општа туча, коју је прекинула полиција.

Демонстранти у том граду су вечерас превртали контејнере за ђубре, палили бакље, бацали такозване топовске ударе и узвикивали погрдне пароле.

Протести у Београду

Такође, полиција је вечерас око 21 час растерала групу од педесетак младића који су се окупили на Тргу Републике у Београду у знак подршке Ратку Младићу.

Након интервенције полиције, окупљени младићи, старости од око 20 година, разбежали су се по околним улицима, преноси Бета. На Тргу Републике налази се више десетина полицајаца који су опремљени за разбијање демонстрација.

Око 200 демонстраната се и раније данас окупило на Тргу Републике у два наврата, око 18 и око 19 сати, али су се они тада удаљили пошто их је полиција опоменула да скуп није пријављен.

Осим повремених окупљања на Тргу Републике и појачаног присуства полиције испред ових инститиција, у Београду је мирно и ништа не указује на то да је Ратко Младић ухапшен раније данас. Полицијске снаге распоређене су и око државних установа у центру Београда.

Посебно су обезбеђена дипломатска представништва и зграде у којима су смештена институције од посебног државног интереса.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је ситуација у целој земљи стабилна и под контролом иако је мањих протеста било и у Аранђеловцу, Чачку, Краљеву и Зрењанину.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 27. мај 2011, 13:10) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Optuženik Ratko Mladić je optužen da je kao oficir strane države (Republike Srpske) u Bosni (dakle stranoj državi) načinio krivična dela. I kakve veze sve to ima sa Srbijom, niti je Vojska Republike Srbije, niti je teritorija Srbije, niti su državljani Srbije.

(петак, 27. мај 2011, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Tiću

Nitko im nije objasnio ni koiko su Naser,Divjak Tači, Čeku i ekipa pravili nesreće...

(петак, 27. мај 2011, 10:02) - Maks [нерегистровани]

odg na Protest

Slazem se sa vasim komentaro.Nisu im roditelji vjerovatno nista o zlocinima objasnili.Da jesu ovi klinci vjerovatno nebih izisli na ulice da prosvjeduju.

(петак, 27. мај 2011, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

protest

Zato je toj "dijeci" neko objasnio kako je vise stotina hiljada Srba proterane iz Krajine.

(петак, 27. мај 2011, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Položaj

Šta je mogao general kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije?
Mogao je da brani državu i srpski narod,
u svakom ratu žrtve postoje.
Radio je za državu a ta ista država ga hapsi.Zašto?Zato što Haški tribunal kaže da je ratni zločinac.Srpski general koji je branio interese Srbije,Srpska vlast ga hapsi.Šta treba da misle i rade oni koji nisu Srbi?

(петак, 27. мај 2011, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Odg.protest

Toj deci mnogo toga nije objašnjeno i koliko su drugi učinili zla srpskom narodu. A što je bitno i deca od te druge strane ne znaju za zločine svoje strane, pa tako i muslimana iz Srebrenice u srpskim selima istočne Bosne. Ja jesam da svi koji su učini neki zločin odgovaraju, ali baš SVI. Neki se i danas slobodno šetaju po Sarajevu, da se zadržim samo na Bosni i da ne idem dalje.

(петак, 27. мај 2011, 02:12) - anonymous [нерегистровани]

Dosta vise nasilja

Dokle ce vise huligani da razbijaju nase gradove... Svako ima pravo na miran protest, ali ne sme se tolerisati nasilje i razbijanje. Nadam se da ce javni red i mir u Srbiji biti sacuvani. Hapsenje Mladica je MORALO da se desi i tacka. Ne samo zvog sveta, nego zbog nas samih. Deco, pojma nemate. Idite kuci. Mladi ste vi jos. Bolje se bavite sportom nego sto divljate po ulici. Policijo, samo ostro, dosta je vise nasilja na nasim ulicama.

(петак, 27. мај 2011, 01:10) - ultras [нерегистровани]

protest

ovoj dijeci što protestiraju,sigurno nitko nije objasnio koliko je mladić napravio nesreče i zla na ovim prostorima.