Извештај погодио у живац

Прави је скандал што су затваране очи пред трговином људским органима на Косову, рекао Дик Марти уочи расправе о његовом извештају у Парламентарној скупштини Савета Европе. Извештај је "веродостојан и погодио тачно у живац", каже Марти.

Извештај о трговини ОВК људским органима на Косову, о коме ће се сутра расправљати на Парламентарној скупштини Савета Европе, изазвао је велико интересовање, јер је "веродостојан и погодио тачно у живац", изјавио је известилац Парламентарне скупштине за Косово Дик Марти у интервјуу швајцарској штампи.

Он је листовима Зонтагс цајтунг и Ле матен диманш казао да не пружа доказе за оптужбе, јер "није истражни судија", већ само истраживач, а његов извештај, како је додао, садржи веома тачне детаље.

Марти је зачуђен због узнемирења које је изазвао његов извештај, јер су готово сви елементи већ били познати и зато је нагласио да је прави скандал што су затваране очи пред криминалним деловањима појединих кругова, који су у Приштини доведени на власт.

Он је подсетио на извештавање Њујорк тајмса и британског Гардијана на ту тему, уз позивање на извештај Еф-Би-Аја из 1999. Шест година касније, немачки недељник Шпигл такође је известио о трговини људским органима, додао је Марти.

Жестока реакција на извештај оставила је, према писању штампе, трагове на Мартију. "Није задовољство бити оптужен за лажова и нацисту", рекао је Марти поводом изјаве премијера Косова у оставци Хашима Тачија у којој је швајцарског посланика упоредио са Јозефом Гебелсом.

Мартија је посебно заболела критика која је дошла из Швајцарске, где су му поједине колеге пришле и сугерисале му да је боље да се "бави интерсима Швајцарске".

Доста амандмана на извештај

Председник Парламентарне Скупштине Савета Европе Мехмет Чавушоглу рекао је да стиже много амандмана на Мартијев извештај, али да ће њихов садржај бити познат сутра ујутро, јер рок за подношење истиче вечерас.

Резолуција о трговини људским органима на Косову прва је од четири које су на дневном реду зимског заседања, а тичу се подручја бивше Југославије. О заштити сведока, помирењу и политичком дијалогу и процесуирању ратних злочина расправља се у среду, када се Парламентарној скупштини обраћа и председник Србије.

,,Позвали смо председника Бориса Тадића, јер сматрам да има конструктивну улогу за стабилност региона, као што и сва четири извештаја имају циљ да допринесу стабилности и помогну напретку земаља региона", рекао је председник Парламентарне скупштине Савета Европе Махмет Чавушоглу.

"За нас је Балкан веома важан. Извештај Дика Мартија није политички извештај и не би требало да утиче на политичку ситуацију, па ни на признање независности Косова", каже Чавушохлу.

Говорећи о о могућности потпуне истраге с обзиром на то да, према том известају, на Косову нема закона о заштити сведока и да су сведоци уклањани, специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Жан Шарл Гардето каже да Дик Марти не ради као тужилац нити судија у овом случају, већ је парламентарац, па шаље једну политичку поруку.

"На институцијама и надлежним међународним организацијама на терену, на Косову је да одлуче да ли да делују и да ли могу да делују", каже Гардето.

"Постоје снажни елементи који би требало да представљају почетак истраге да би се сазнало каква је реалност, а то је од суштиснке важности за све који живе на Косову и за све који су забринути због овог веома озбиљног питања", каже Гардето.

Подстицај за Еулекс

У нацрту резолуције која се базира на извештају истиче се значај обезбеђивања свих услова Еулексу да настави истрагу о трговини људским органима, "не узимајући у обзир позиције које имају могући осумњичени".

Еулекс би требало, како се наводи, да учини све да расветли нестанак људи, индикације о трговини органима, корупцији и спони између организованих криминалних група и политичких кругова, као и да обезбеди заштиту сведока на Косову.

У нацрту документа се од власти Србије, Албаније и "косовске администрације" захтева сарадња са Еулексом, с тим што се од Тиране и Приштине, које су у тексту наведене заједно, као "албанске власти и косовска администрација", тражи и спровођење независних истрага, како би се открила цела истина о тајним затворима у којима се нехумано поступало према српским и албанским затвореницима, "од којих су неки на албанској територији".

Српску делегацију у Стразбуру предводи Драгољуб Мићуновић, који је истакао да је у делегацији постигнута сагласност да подрже Мартијев извештај и резолуцију, али и да оспоре амандмане који би је могли релативизовати.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јан 2011, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Марти, цар си

Прво, не знам зашто сви Албанци који остављају коментаре крећу са ахахаха. Јел све ово њима смешно. Да ли то значи да подржавају своје злочинце.
Али то и није ништа чудно јер су вероватно и сами учествовали у тим а можда и страшнијим злочинима. Права је истина да велика већина тих ослободилаца Косова у ствари и припадају тим криминалним клановима који царују на Косову.
Вероватно се зато смеју.
Али како рече човек "ко се задњи смеје најслађе се смеје".

(уторак, 25. јан 2011, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

Poruka g. Martiju

Neko bi trebalo da mu objasni da ne treba da ga pogadjaju negativni komentari o njemu koje plasiraju psihopate, nego da nastavi istom snagom borbu za istinu, u svakom delu sveta.

Hvala bogu da jos ima postenih politicara kao sto je Marti; vraca nam veru u ljude...

(понедељак, 24. јан 2011, 23:53) - Мирослав М. Копривица, КГ [нерегистровани]

Тачно, нови Арчибалд Рајс

Диван коментар, нови Рајс, то је био Човек, и срце је оставио вељеној Србији.
Морало би, требало би, одати неко јавно признање овом човеку, може он и да не воли Србију, али има много аргумената да докаже неку истину, па кога боли нека се чеше... нама одговара, нисмо платили а ипак је свет сазнао, искористимо то максимално.
Има неки Бог Саваот или како се зове... јел'тако.

(понедељак, 24. јан 2011, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

LINK

Evo pravog linka na Guardian-u:

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/24/hashim-thaci-kosovo-organised-crime

(понедељак, 24. јан 2011, 23:16) - Predrag [нерегистровани]

ko se zadnji smeje

Pamti Srbijo... Malo su se osilili, ali polako... Smirice se oni...

(понедељак, 24. јан 2011, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

albanac iz prishtine

Report identifies Hashim Thaci as 'big fish' in organised crimeKosovo's prime minister accused of criminal connections in secret Nato documents leaked to the Guardian


Share63 Paul Lewis guardian.co.uk, Monday 24 January 2011 18.34 GMT Article history

(понедељак, 24. јан 2011, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

nema od toga nista

batali to od sutra kad izgubis u evropski parlament.

(понедељак, 24. јан 2011, 21:53) - Ivan [нерегистровани]

Novi Arčibald Rajs

Samo da svet zaista čuje ovog čoveka.

(понедељак, 24. јан 2011, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Re Marti

To je tacno! Marti igra na dve karte!

(понедељак, 24. јан 2011, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

skepticar

Uopste se ne postavlja pitanje da li je izvestaj svajcarca tacan ili nije nego se trazi vreme i kompromitujuci materijal kako ovaj covek da se omalozava, nazalost to vam je stara CIA skola.