Гњиланској групи 101 година затвора

Због злочина над српским цивилима и неалбанцима у Гњилану 1999. године, деветорица припадника ОВК осуђена су пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду на укупно 101 годину затвора.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је деветорицу припадника гњиланске групе Ослободилачке војске Косова на укупно 101 годину затвора, јер је утврђено да су одговорни за злочине над српским цивилима у Гњилану 1999. године.

Председник Судског већа Снежана Николић-Гаротић навела је да су они у периоду од јуна до краја септембра 1999. године, на територији Гњилана, учествовали у паљењу кућа, противправном затварању, мучењу великог броја цивила српске, неалбанске и албанске националности, услед чега су убили најмање 32 цивила.

Други НН припадници ОВК су у наведеном периоду предузимали радње које су имале за последицу смрт 80 цивила српске и неалбанске националности, као и у незаконитом затварању 153 цивила, који су, потом, пуштени.

На по 15 година затвора осуђени су Самет Хајдар, Селимон Садику и Агуш Мемеши, на по 10 година затвора Назиф Хасани, Ахмет Хасани, Фатон Хајдари и Бурим Фазлију, а осам година добили су Ферат Хајдари и Камбер Сахити.

Ахмету и Назифу Хасанију, Хајдарију, Сахитију и Фазлијуу судско веће је укинуло притвор пред Нову годину, али им је данас одређена мера забране напуштања места боравка у Прешеву, а у обавези су и да се сваког понедељка јављају у полицијску станицу у Прешеву.

Осталим окривљенима продужен је притвор и они ће бити упућени на извршавање казне после правоснажности пресуде.

Образлажући пресуду, судија Снежана Николић-Гаротић рекла је да је суд прихватио исказе два заштићена сведока, које су оптужени тукли, мучили и силовали у средњошколском интернату у Гњилану.

Протеривање Срба са Косова

Сведоци су јуну 1999. године пуштени, а том приликом припадници гњиланске групе рекли су им да поруче Србима "да ће проћи горе него њих две".

Снежана Николић-Гаротић додала је да су окривљени све радње извршили са умишљајем, додајући да су их предузимали са циљем да протерају Србе са Косова.

Суд је уважио и исказ сведока сарадника "Божура 50", из чијег сведочења је утврђено на који начин су припадници гњиланске групе поступили према цивилима српског и неалбанског становништва, а његова прича поткрепљена је исказима оштећених и њихове родбине.

Судија је подсетио да је суђење почело у септембру 2009. године, а да је током главног претреса саслушано 39 сведока.

Прецизираном оптужницом од 16. новембра 2010. године, поступак је раздвојен против припадника гњиланске групе који су у бекству: Фазлија Ајдарија, Реџепа Алија, Шаћира Шаћирија, Шефкета Муслија, Фадика Алија, Идриза Алија, Шемсија Нухијуа и Рамадана Халимија.

Ајдари, Алији и Шаћири су, према оптужници, као старешине гњиланске јединице ОВК, наређивали осталим припадницима јединице да хапсе Србе и затварају их у подрумске просторије средњошколског интерната у Гњилану, где су им кљештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама.

Да би прикрили злочин, тела су секли на комаде, потом их стављали у џакове и убацивали у контејнере поред интерната, или бацали у Ливочко језеро.

број коментара 47 пошаљи коментар
(уторак, 25. јан 2011, 14:07)
anonim [нерегистровани]

PRAVDA??????

PA OVIM SUDIJAMA TREBA SUDITI ZBOG OVAKVE PRESUDE.

(субота, 22. јан 2011, 22:11)
anonymous [нерегистровани]

pravda?!

Uros Misic je dobio 10 godina zatvora,isto kao neko ko je ubio 30 SRBA!! Gde je tu pravda?!

(субота, 22. јан 2011, 07:38)
anonymous [нерегистровани]

Sramota

Mnogo ste im dali.S obzirom koliko cenite život jednog Srbina, trebali ste im sveukupno 9 meseci,svako po mesec dana,bez obzira koji je zakonski minimum kod ovog krivičnog dela, jer on nije bitan ukoliko je zločin izvršen nad Srbima!

(петак, 21. јан 2011, 23:55)
anonymous [нерегистровани]

sta je ovo?

SRAMOTA!!!!!!!! ljudi sta je ovo?????? najmanje sto su zasluzili je dozivotno ako i ne smrtnu kaznu ali je nazalost nema...za te zlocine sto su ucinili samo 10-15 godina je smejanje srbskim zrtvama stvarno sramota....

(петак, 21. јан 2011, 20:32)
anonymous [нерегистровани]

Velika sramota

Zaista sramota i to velika nezvalise srbi to je premalo za takve ubice.

(петак, 21. јан 2011, 20:31)
anonymous [нерегистровани]

Naravno

Zlocin je zlocin i treba propisno da bude kaznjen a ova kazna je smijesna pa onda nije ni cudo da nam se dogadja to sto nam se dogadja kad sami sebe nepostujemo i ne cijenimo.

(петак, 21. јан 2011, 20:29)
anonymous [нерегистровани]

Ipak novinarstvo

RTS je ipak novinarska kuca, sa svim svojim facetama u svom kernu.
Kada je danas izasla "najnovija vest" bio je moj kompjuter otvoren i odmah sam napisao, mislim kao prvi, svoj komentar na artikal, kao interaktivni posetilac ovih RTS-ovih stranica. Naravno tekst je bio tako provokativno napisan, zbog cega je i moj komentar imao reakciju na prvo sto svako primecuje: neortodoksne(nehriscanske)kazne!?
Medjutim kad sam procitao svoj komentar, na vas izvestaj, rekao sam sebi: Ne, ovo je novinarska "zavera", istina je negde medju tackama, koja izaziva takav jedan komentar. Zato sam komentar izbrisao i prepustio drugima da to pre mene slobodnom misli urade, sto se i dokazalo mnogobrojcano.
To sada potvrdjuje moje ostro zapazanje i odajem priznanje novinarskom radu, onom koji stoji iza ovog artikla.
Mozda ce mo uskoro ipak saznati koje su to izrecene pojedinacne kazne i za koja dela, pa ce stvar leci na svoje mesto. Bravo!
Ne moze biti da ovaj slucaj odstupa od nacela da nema kolektivnih odgovornosti u celoj Balkanskoj prici.

(петак, 21. јан 2011, 20:21)
Ilija [нерегистровани]

Pravda

Svaka čast pravda mora stići sve i to je dobro, samo tako se stiže u evropu.

(петак, 21. јан 2011, 20:18)
anonymous [нерегистровани]

odličan koment.

saki svaka čast na komentaru, a sudstvo i dalje smešno i jadno

(петак, 21. јан 2011, 20:12)
anonymous [нерегистровани]

sramota što je ukupno 101 god

osudili ih na dan policije... što se tiče kazne jako je malo... da su Srbi osuđeni za ovakav zločin koliko bi dobili u Hagu?