Потрага за Младићевим јатацима

Завршен претрес три локације у потрази за лицима која се доводе у везу са Ратком Младићем. Претресене две локације у Београду и етносело на Букуљи, код Аранђеловца. Једна особа приведена на саслушање.

У потрази за одбеглим хашким оптужеником Ратком Младићем, полицијске снаге претресле су два објекта у Београду и један у Аранђеловцу. Власник два угоститељска објекта у Београду и Аранђеловцу Горан Радивојевић приведен је на информативни разговор, речено је Танјугу у МУП-у.

Између десет и петнаест припадника специјалних јединица претресло је ресторан "Бајка" на Кошутњаку и Радивојевићеву кућу, која се налази у улици Владимира Ћопића у насељу Беле Воде.

На обронцима планине Букуље, код Аранђеловца, претресено је етносело Дивљаковац и ресторан "Бајка", истог власника. Претресена су и четири бунгалова. У току претраге, у етноселу није било гостију.

Село, у које није било могуће ући током трајања претреса, напустило је четири аутомобила и једно теренско возило.

Запослени у објектима рекли су да нико није приведен, нити су припадници специјалних јединица нешто однели, међутим запосленима није дозвољено да дају изјаве.

Уобичајена акција полиције

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је данашња полицијска потрага за људима блиским Ратку Младићу део уобичајених активности у сарадњи са Хашким трибуналом.

Према његовим речима, акцијe нису имале никакве везе са евентуалним дојавама грађана на број 9191, већ да си резултат ранијих сазнања.

Министар је поновио да је Влада Србије решена да оствари пуну сарадњу са Хашким трибуналом.

"Полиција је и до сада проверавала све информације које се тичу локације где се евентуално крију хашки оптуженици, али се редовно врше контрола оних локација када је реч о људима за које се сумња да су са њима повезани", навео је министар.

Према његовим речима, након што је Влада Србије повећала награду за информације о Младићу на 10 милиона евра, на телефонски број који је одредила Влада јавио се одређен број особа чије се информације проверавају.

Четрнаест година трагања

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић у бекству је од краја 1996. године.

Војна полиција је у мају 2007. године претресла војни објекат у Делиградској улици у Београду, али је утврдила да се тамо не крије ниједно од лица оптужених пред Хашким трибуналом.

Исте године, у октобру, претресана је и касарна у Белој Цркви, али ни тада нико није ухапшен.

У потрази за Младићем припадници полиције су у новембру 2008. године неколико сати претресали породичну кућу и погоне фабрике "Вујић-Ваљево", у власништву браће Вујић.

Жандармерија је тада тражила податке о финансијском пословању компаније, али и личне предмете и документа који би могла упутити на повезаност породице Видоја Вујића с Младићем.

Претрес се доводио у везу с пословном сарадњом фирме "Вујић" са фирмом "Импакт", чији је власник Младићев син Дарко.

Породична кућа Дарка Младића у Улици Благоја Паровића 119 претресана је и почетком децембра 2008. године. У децембру исте године акција, потраге за хашким бегунцима изведена је и у аранђеловачком насељу Колонија.

За Младићем се трагало и у Републици Српској где су, у фебруару 2009. године, припадници међународних снага у БиХ у источном Сарајеву претресли куће у којима живе Младићева сестра и снаја Милица Аврам и Радинка Младић, у насељима Војковићи и Касиндол.

Њима су том приликом одузети предмети које су уступљени истражитељима Хашког трибунала. Био је то шести пут да војници међународних снага организују претрес кућа родбине најтраженијег хашког оптуженика.

У априлу прошле године снаге Еуфора су на подручју општине Хан Пијесак, где је током рата био смештен Главни штаб ВРС, спровеле акцију у потрази за подацима који би могли довести до проналаска генерала Младића.

Војници Еуфора су и у мају 2009. године у Бијељини претресли стан бившег Младићевог војног сарадника Рајка Бандуке, а у месту Дијелови, северозападно од Бијељине и кућу Рајковог рођака Радослава Бандуке.

За Младићем се, судећи по наводима појединих медија, трагало и у септембру прошле године, на ширем подручју Новог Сада.

Два месеца касније полиција је претресала станове блиских сарадника, како Младићевих, тако и другог хашког бегунца Горана Хаџића.

Тада је привремено одузет значајан део документације, касета, дискова и другог материјала који су били предмет даљих оперативних провера, а који је коришћен и у даљим акцијама на лоцирању и хапшењу хашких оптуженика.

Последња потрага за Младићем, односно информацијама и доказима које би полицију довеле до тог хашког оптуженика, спроведена је крајем фебруара, када су припадници МУП претресали његову породичну кућу на Бановом брду у Београду.

Током тог претреса истражни органи привремено су одузели више видео касета, дискова и роковника старих преко 15 година, као и одређену суму новца.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(среда, 03. нов 2010, 12:56) - Pravoslavac@Sidnej [нерегистровани]

Pobedila su...

...braca Grim.

(среда, 03. нов 2010, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

znam gde je mladic

dali su tebi covece sve koze na broju.izgleda da nisu inace nebi pisao ovakvu glupost.dali bi tako pisao da se radi o nekome koje tebi naneo zlo.verovatno ne i za toga bi trazio najstrozu kaznu.djaba ti sto ti navondo jesi u svajcarskoj kada nisi ni malo njihove kulture poprimio.

(среда, 03. нов 2010, 02:12) - anonymous [нерегистровани]

zemljotres u Srbiji

Ma pustite vi Mladića. Jutros oko 5 minita do 2 zemljotres je pogodio područije Čačaka, a verovatno i šire područije.

(уторак, 02. нов 2010, 20:54) - anonymous [нерегистровани]

?

Dobra reklama za ovo etno selo.Akolko kosta pansion??????

(уторак, 02. нов 2010, 18:38) - Филиповић Денис [нерегистровани]

ЗНАМ ГДЕ ЈЕ МЛАДИЋ

Прво нека ми уплате паре на рачун па ћу онда да им кажем где је ...

Поздрав из Швајцарске

(уторак, 02. нов 2010, 18:03) - djo [нерегистровани]

dosadni ste

ali stvarno ste vise dosadni hvatamo mladica hvatamo mladica to ti je ono trazim poso bolje da ga ne nadjem

(уторак, 02. нов 2010, 17:50) - Богдан [нерегистровани]

Браћа грим

И за још нешто

(уторак, 02. нов 2010, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Mladic

Imam osecaj da ce uskoro da uhvate Ratka Mladica a to moze da se desi vrlo, vrlo brzo.On je negde u Srbiji.

(уторак, 02. нов 2010, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

kasarna

trebamo se upitata zasto su ubijena ona dva vojnika u topciderskoj kasarni i sta su videli a da nije bilo za njihove oci?

(уторак, 02. нов 2010, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Lova ?

Intenzivno traganje, valjda zbog sume, od koje se zavrti u glavi.
Ubrzo će mo saznati, koliko je važna lova ?