Инцидент у Новом Пазару

Четири полицајца лакше повређена у инциденту у Новом Пазару, када је више стотина присталица муфтије Муамера Зукорлића напало каменицама припаднике полиције у насељу Хаџет. Без договора Исламске заједнице у Србији и градоначелника Меха Махмутовића.

После вишечасовних протеста присталица Исламске заједнице у Србији због спорне парцеле и пропалих преговора са градоначелником Новог Пазара Мехом Махмутовићем у том граду вечерас је мирно. Више стотина присталица ИЗ у Србији, коју предводи главни муфтија Муамер Зукорлић, напала је данас каменицама припаднике полиције у новопазарском насељу Хаџет.

Каменовање је трајало око три минута, а повређена су четири полицајца и неколико демонстраната. 

Како је јавио репортер РТС-а са лица места, Душан Јемуовић, до инцидента је дошло након протеста присталица Исламске заједнице у Србији, због тога што је, како тврде, Градска управа узурпирала земљиште које припада вакуфу (задужбини), на којем се гради ново обданиште.

Муфтија новосадски Решад Плојовић је, након договора са полицијом, позвао окупљене да се мирно разиђу, до понедељка, када се очекују нови преговори, јер су данашњи разговори представника Исламске заједнице у Србији с градоначелником Мехом Махмутовићем, завршени без договора.

Функционер ИЗ у Србији Сеад Шаћировић изјавио је да преговори са градоначелником нису дали резултате и да неће бити настављени.

Шаћировић је за неуспех преговора оптужио челнике Новог Пазара, "који нису хтели да повуку раднике са градилишта вртића".

Учесници протеста су вечерас око 18 часова блокирали и излаз из града ка Рибарићу, али су га пола сата касније деблокирали. Других инцидената након тога није било.

Муфтија Муамер Зукорлић рекао је раније да град жели да вртић изгради на земљишту те заједнице, коју је одузела комунистичка власт након Другог свеског рата.

На другој страни, начелник Градске управе Новог Пазара Сулејман Ницевић рекао је да је спорну парцелу општина купила 1982. године од Исламске заједнице за тадашњих 754.510 динара, и она је од тада у власништву града по легалном и законитом правном процесу.

Ванредно заседао Свеопшти сабор ИЗ

Свеопшти сабор Исламске заједнице у Србији, којом руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, саопштио је да је "отимање вакуфске парцеле" у Новом Пазару "кулминација насиља, дискриминације и гажења елементарних права муслимана" и затражио повлачење полиције.

Исламска заједница у Србији је незадовољна због тога што је Градска управа Новог Пазара започела градњу обданишта на парцели за коју они тврде да је вакуфска.

Како се наводи у саопштењу, Сабор је затражио хитно повлачење ванредних полицијских снага са подручја Новог Пазара и Санџака.

Сабор је закључио да је "удар на исламску веронауку" завршница припрема за, како се тврди, "асимилацију и покрштавање муслимана, што представља наставак геноцидне политике према Бошњацима".

Све грађане Санџака Сабор је позвао на "међусобну солидарност у грађанској непослушности према режиму и прорежимским политичким странкама".

Од Бошњачког националног сабора, Сабор је затражио да, како је наведено у саопштењу, убрза припреме за обнову аутономије Санџака, наведено је у саопштењу које је потписао председник Хајро Тутић.

број коментара 71 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. сеп 2010, 21:53) - Сергеј [нерегистровани]

Србска срамота

Ово је још једно у низу понижења које трпи србски народ. Ово је прављење кризне ситуације зарад промоције политичких циљева муфтије Зукурлића и вероватно његових налогодаваца из иностранства јер овој је све симшљено и планирано. Питам ја сада гдеси Борисе Тадићу гдесте гласновогорници и европејци гдесте демократе гдеси заштитниче грађана гдесте господо судије уставног суда гдеси министре Дачићу.
Док за развијање Србске заставе у центру Београда се добија 15 дана затворе и за јавоно истицање Србства и брањења Србских интереса се добијају забране из уставног суда. Дотле је нацијоналим мањинама све дозвољено до те мере да прете Србима и Српској плоцији усред Србије. Ја се питам дали би се државни врх и полиција исто тако понашали када би рецимо недај БОЖЕ параволавни велико достојник тако нешто урадио. Онда бисте се вероватно утркивали коће пре даму скине главу овако прелазит епреко свега јер вас то очигледно неинтересује. И питам сада дали треба да падну љуцке главе и да се пале куће да би сте се ви покренули ида бисте схватили да је ситуација у рашкој области алрамнтна.

(понедељак, 06. сеп 2010, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

novi pazar

za sve je kriv muftija? narod ( mali deo) je zaveden... njega treba uhapsit i naucit pameti on je jedan obican kriminalac !!!

(понедељак, 06. сеп 2010, 18:19) - anonymous=prle [нерегистровани]

tihi

pustite vuka on nam je nesto obecao

(понедељак, 06. сеп 2010, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

eh EU

Cobel nam je lepo rekao, a mi smo im verovali

(недеља, 05. сеп 2010, 23:02) - anonymous realan [нерегистровани]

bruka i tuga

Ovo je sramota za jednu drzavu, ovde se ne radi o veri, nego o, politici maskiranoj u veri, gde jedan verski staresina naziva drzavne organe koljacima i cetnicima i to javno a sta se radi iza kamera to je drugo pitanje. Dali ce odgovarati ovaj Hodza, i napadaci sa crepovima na policiju, dali cw drzava reagovati , videcemo.

(недеља, 05. сеп 2010, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

kamerman

Naivno. Ako obratite pažnju na kamermana koji neometano snima čitav događaj sa strane demonstranat, biće sve mnogo jasnije. Snimljeni materijal će u nekoj budičnosti biti lepo izmontiran i predstavljače "dokaz" represije srpske policije. Već viđeno ...

(недеља, 05. сеп 2010, 21:25) - Србин [нерегистровани]

Тадићу где си?

Која бре демократија, када хоџа арлауче и назива полицију "кољачима" и "четницима", а нико их пипнуо није.

Тај муфтија Зукорлић, је ли он верски вођа или политичар у мантији верског вође?

Питам се докле ће се толерисати отворени исламски фундаментализам у Рашкој области?

Докле ће се вијорити несрпске заставе земљом Србијом?

Ово је срамота срспке полиције и власти Србије!


(недеља, 05. сеп 2010, 21:09) - Io uccido! [нерегистровани]

svaka čas'

Svaka vam čast! Pravi komentar! Ja ne mogu da verujem da Zukurlić i kompanija ima smelosti sebe da naziva muslimanom!!

(недеља, 05. сеп 2010, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

toma

nije to Milosevic napravio vec je Srbija to napravila cao!

(недеља, 05. сеп 2010, 20:59) - Io uccido! [нерегистровани]

...

Neko će da im se izvini jer su napali policiju, i zamoliće ih da to opet urade, a sve u cilju da se Srbija što više ponizi.