Почело ископавање у Белаћевцу

Код села Жиливоде, где се сумња да се налазе посмртни остаци 26-торо Срба, међу којима и тела деветорице рудара угљенокопа Белаћевац, почело испитивање земљишта. Бруно Векарић: Постоје сазнања о масовној гробници у селу Клечка, где се налазио крематоријум у којем су припадници ОВК спаљивали Србе и Албанце.

У близини села Жиливоде код Обилића, где се сумња да се налазе посмртни остаци 26-торо Срба, међу којима и тела деветорице рудара угљенокопа Белаћевац, киднапованих још 1998. године, данас је почело испитивање земљишта.

Почетку ископавања присуствовали су чланови мешовите комисије Београда и Приштине за расветљавање судбине несталих и представници Еулекса.

Присуствовали су Млађан Ђорђевић, саветник председника Србије за Косово и Метохију и Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије, као и Пренк Ђетај, председник Комисије за нетала лица Владе Косова и Арсим Грџалија, форензичар косовског Министарства правде.

"Потребно ја пажљиво радити, степен по степен, док не дођемо до до дубине од 25 метара. Имали смо одрон и онда и потребно је да припазимо на људство", рекао је Ђетај.

У удружењу породица несталих Срба и других неалбанаца верују да су у околини Жиливоде покопана тела несталих рудара из копа Белаћевац. Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић очекује прве резултате тек за неколико недеља.

"Имамо податак да је ово могућа локација на којој су покопана тела 25 Срба и неалбанаца киднапованих и несталих на овом подручју. Биће потребно најмање четири недеље да дођемо до дубине од 25 метара. На тој дубини бисмо могли нешто да нађемо", рекао је Одаловић.

Форензичар Арсим Грџалиу каже да ни дубина од 25 метара неће бити довољна да се дође до опипљивих доказа.

Тек када дођемо до дубине од 25 метара, онда се отвара простор за нас форензичаре И требаће нам још пет метара дубине, јер верујемо да су тела, ако их има на 30 метара дубине, казао је Грџалиу.

Међу локалним живљем у Жиливоди било је и оних који су се противили почетку истраживања и копања терена, тврдећи да их о томе нико није обавестио.

Пренк Ђетај је објаснио да су то власници имања на којем се врши ископавање и који се не слажу са процесом јер их нико није обавестио, а траже и надокнаду за копање земљишта.

У ископавању земљишта код Жиливоде учествоваће и припадници Косовских безбедносних снага са тешком механизацијом.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. сеп 2010, 03:57) - anonymous [нерегистровани]

@Istina odgovor

Vi ste ocigledno albanac - a zakljucujem to po vasem nepoznavanju srpskog jezika pa stoga verovatno nemozete da izrazite sve sto mislite i osecate.Ali gospodine ovde nisu u pitanju albanske vec srpske zrtve - u clanku se pise o jednom konkretnom mestu gde su vasi sunarodnici pobili 26 ljudi SRBA.Nije u pitanju prebrojavanje, ko je ubio vise ili manje.ZVERSTVA su na BALKANU do te mere ostavila svet bez reci, da se ista porede sa istrebljenjem JEVREJA u koncentracionim logorima nacisticke NEMACKE.U nekim evropskim zemljama sinonim za surovost, mrznju i SIROVOST je BALKANSKI, BALKANAC.Verovali ili ne ali tu se bas istice Vas narod ALBANCI, ali ne samo zbog onoga sto se dogodilo za vreme poslednjeg rata, vec zbog onoga sto drzavljni zapadnih zemalja dozivljavaju u miru u svojim zemljama i to svakodnevo od strane ALBANACA.Naravno da je to nekorektno generalizovati,ali to je realnost, pa na vama je i vasim SUNARODNICIMA da taj imdz promenite.To ce biti vas i samo vasa zaluga da svet o vama promeni misljenje.

(среда, 01. сеп 2010, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

istina

da li srbija poslala dokumentar za ubijene albance za vreme rata i one zrtve na kamoin frisidere DENISE

(уторак, 31. авг 2010, 18:38) - Филиповић Денис [нерегистровани]

Истина...

Када се утврде све истинске чињенице о том ратном злочину требало би да се крене у јакој медијској кампањи на западу да се направи документарац и пошаље свим већим телевизијама у европи а поготово оне земље које су признали јужну Српску покрајну и тако барем да цео свет види какве терористе и криминалце подржавају САД и већина чланице ЕУ.

Поздрав из Швајцарске

(уторак, 31. авг 2010, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je poznato

jos od 1999 godine. Nije novost, ali je pitanje sta se cekalo 11 godina.