Изручен Сретко Калинић

Припадник "Земунског клана" Сретко Калинић изручен је Србији ноћас нешто пре два часа и смештен у притворску јединицу Специјалног суда у Београду. То је први случај изручења хрватског држављанина другој земљи.

Сретко Калинић, одбегли припадник "Земунског клана", изручен је ноћас нешто пре два часа Србији. Калинић је смештен у притворску јединицу Специјалног суда у Београду. 

Из Хрватске, припадник "Земунског клана" је у Србију пребачен авионом Владе Србије, а операцију екстрадиције из загребачког затвора у Дубрави до Београда извела је антитерористичка јединица МУП-а Србије.

Екстрадиција Калинића спроведена је у сарадњи припадника хрватске и српске полиције изјавио је српски министар полиције Ивица Дачић.

Непуних пола сата касније, припадници МУП-а су трасом која је унапред припремљена, уз специјално обезбеђење, спровели Калинића до "планираног објекта" и предали га припадницима Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде, изјавио је министар полиције.

Објекат у ком је смештен Калинић ће обезбеђивати и припадници Жандармерије, нагласио је Дачић.

По његовим речима, МУП је све детаље око изручења Калинића чувао у најстрожој тајности желећи да избегне безбедносне ризике који су могли бити "скопчани" са операцијом изручења.

Портпарол хрватског министарства унутрашњих послова Крунослав Боровец изјавио је да је изручење протекло без икаквих безбедносних проблема.

Србија је изручење Калинића тражила 11. јуна, три дана после његовог хапшења у Загребу, након што је, на језеру у Ракитју, на њега пуцао други осуђеник за Ђинђићево убиство Милош Симовић. У бекству је био од 12. марта 2003. године.

Калинић је правоснажно осуђен на 30 година затвора, за учешће у атентату на премијера Србије Зорана Ђинђића, док је за многа убиства и отмице које су починили припадници земунског клана, осуђен на максималних 40 година затвора. Пошто му је суђено у одсуству, може затражити понављање тих суђења.

У Жупанијском суду у Загребу Калинић је 24. августа осуђен на 18 месеци затвора због фалсификовања хрватског пасоша и истог дана одређен му је екстрадициони притвор.

Хомен: Калинић у Окружном затвору до краја истраге

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да ће Калинић у Окружном затвору у Београду боравити до завршетка истраге о убиствима о којима је говорио пред хрватским истражним органима.

Хомен је агенцији Бета рекао да би Калинић, после тога могао бити упућен на издржавање казне од 40 година затвора.

Слободан Хомен је рекао да Калинић може да тражи понављање тих поступака, пошто му је суђено у одсуству, али је изразио сумњу да би могао добити статус сведока сарадника у случају подизања нових оптужница за кривична дела за која до сада није одговарао.

У складу са новинама у Закону о кривичном поступку из 2009. године, Калинић би могао да добије статус сведока сарадника уколико би у поновљеним поступцима био осуђен на мању казну од 40 година затвора.

"Формално правно то је могуће, али искрено не верујем да ће му се понудити такав статус, с обзиром на тежину ужасних кривичних дела која је починио. Сматрам да би било чак и контрапродуктивно да једна таква особа добије било какав повлашћени статус", рекао је Хомен.

Према речима Хомена, Калинић би могао да буде "више него драгоцен сведок за низ неразјашњених убистава".

Главни егзекутор "Земунаца" 

Према пресуди Специјалног суда, Калинић је убио бар осам особа. Важио је за професионалног убицу, главног егзекутора "Земунаца", који је, осим по ликвидацијама из аутомобила у покрету, био познат и по суровости, у хрватским медијима му је уз име додаван и надимак Звер.

Слободан Хомен је раније изјавио да ће Калинић и Милош Симовић, поред осталог, бити испитани о политичкој позадини убиства премијера Зорана Ђинђића, истичући потребну опрезност по том питању.

"Када се ради о изјавама везаним за убиство премијера Ђинђића треба бити врло опрезан, јер се ради о изјавама плаћених убица, односно извршиоцима бројних убистава", навео је Хомен.

Државни секретар је рекао да ће Тужилаштво, осим политичке позадине убиства премијера, истражити шта су Калинић и Симовић радили у претходних седам година, где су се скривали и ко им је пружао логистичку подршку и новац за сакривање.

Испитаће се и која су кривична дела чинили, од убистава сведока сарадника, до убистава у другим земљама и за кога су радили, то јест ко их је ангажовао као плаћене убице, напоменуо је Хомен.

Калинић је током боравка у загребачком притвору, истражиоцима открио да је 11. августа 2008. године требало да ликвидира Ивана Делића, кума Бране Мићуновића, у будванском кафеу "Палма".

Уместо Делића убио је младића из Пљеваља који је седео за столом, а живота га је стајало то што је носио исту мајицу као Делић.

Како су раније писали хрватски медији, Србија је од хрватских тужилаца, између осталог, затражила да се Калинић испита у вези са ликвидацијом Бранка Јевтовића Јорге, 2004. године у Београду и покушајима убиства Зорана Недовића Шока и Андрије Драшковића исте године.

Калинић оптужио и Легију! 

Недовић и Драшковић су пуким чудом преживели, али су двојица њихових телохранитеља убијена, а четворица рањена. Тужилаштво Србије интересовало је да ли Калинић има информација о тим кривичним делима јер се у то време у српској јавности нагађало да Земунци стоје иза тих злочина и да им је мотив била наводна освета за ликвидацију Жељка Ражнатовића Аркана.

Калинић је, како сазнаје РТС, један од последњих сусрета са хрватским истражним органима, искористио да оптужи бившег команданта Јединице за специјалне операције и вођу земунског клана Милорада Улемека да је наручио убиство сведока сарадника Зорана Вукојевића, из освете због сведочења пред Специјалним судом.

Како је РТС-у потврђено из извора блиских истрази, Калинић је током саслушања у Загребу изјавио да су у отмици и убиству Вукојевића, јуна 2004. године, учествовали Милош и Александар Симовић и Зоран Повић. Пре него што су га убили, брутално су га мучили захтевајући да им каже где је скривен новац земунског клана.

Ако се тај Калинићев исказ покаже као тачан, правници оцењују да би Милорад Улемек, али и Симовићи могли поново да се нађу на оптуженичкој клупи.

број коментара 10 пошаљи коментар
(четвртак, 26. авг 2010, 10:34)
anonymous [нерегистровани]

Bolesni um je stigao u zatvor

Ovaj Kalinic se nada statusu svedoka saradnika, a pobio ko zna koliko ljudi i ucestovao navodno u ubistvu premijera drzave, bio profesionalni placeni ubica.
Izgleda da nije mnogo pametan, da ima trunku mozga u glavi ne bi ni radio sta je radio, a jos sam izmislja sve i svasta da bi sebi digao cenu.
On je bas monstrum kojem ne bi trebalo posvecivati ovoliku paznjum, jer zaludjeni klinci mogu da ga smatraju idolem cim se sksponira ovoliko.

(среда, 25. авг 2010, 22:19)
anonymous [нерегистровани]

dobro dosao,

zlikovce,od srca ti zelim da do kraja zivota patis za suze prolivene za najveceg borca za slobodu i buducnost nase dece...Zorane Djindjicu,neka ti je vecna slava i pocivaj u miru!!!

(среда, 25. авг 2010, 21:39)
anonymous [нерегистровани]

Neka zivi saradnja dva nasa...

Dosta sa izbacivanjem parola. Kazniti ovog zlocinca i pohvatati druge vece - naredbodavce. A Hrvati moraju da rade posao ako zele da budu pravna drzava.

(среда, 25. авг 2010, 19:26)
Горан [нерегистровани]

правна држава

Кажеш да би Србија била правна држава само ако би се пред њеним судовима изрицале пресуде у супротности са законима Републике Србије.

Интересантно...

Да по нашим законима постоји доживотна казна, он би је вероватно заслужено добио, али то (по мени на жалост) није случај, и он јесте осуђен на најстрожу могућу казну (40 година).

(среда, 25. авг 2010, 17:50)
anonymous-Bec [нерегистровани]

Prvi korak!

Ka otopljavanju Drzavnih odnosa dveju zemalja, napokon je ucinjen! Nadajmo se da ce sve to ici, nekom uzlaznom linijom na obostrano zadovoljstvo. Da ce svi problemi, koji su kamen spoticanja ka dobro susedskim odnosima, biti i otklonjeni! Verujem da ce se izrucenjem Kalinica, odgonetnuti mnoge nedoumice i rasvetliti mnoga ubistva tokom devedesetih. Da ce nevine zrtve monstruma, pocivati u vecitom miru!

(среда, 25. авг 2010, 16:01)
iz Nemacke Ljubo [нерегистровани]

Zvana-Zver

Za Zver mracna tamnica Dozivotna,za Boziju pravdu.

(среда, 25. авг 2010, 11:17)
anonymous [нерегистровани]

politicka pozadina

Sta li ce biti sa rasvetljavanjem politicke pozadine ubistva premijera Djindjica...

(среда, 25. авг 2010, 09:49)
anonymous [нерегистровани]

dobro dosao

... krvnice.Nasem Djindjicu vecna slava.

(среда, 25. авг 2010, 09:01)
anonymous [нерегистровани]

Najmanje 40 godina za ubistvo Zorana Dindica

Moje licno misljenje je da samo za ubistvo Zorana Dindica (Nada i Blago Srbije) zasluzuje dozivotnu kaznu a da ne pricamo o drugim krivicnim aktivnostima. Samo tako se moze dokazati da u Srbiji vlada zakon i pravo a ne kriminal i mafija. Valjda je vrijeme da Srbija ne bude banana republika nego na temelju prava i demokratije clanica evropske zajednice. to moze samo ako se ocistimo takve sramote! Gospodine Tadicu i Dacicu nastavite put Dindica da Srbija postane moderna evrospka clanica!

(среда, 25. авг 2010, 08:24)
Paracinac [нерегистровани]

Nije vise Sretko

Sad je Nesrecko!!!