Караџић: Разговори били прислушкивани

Радован Караџић тврдио пред Трибуналом у Хагу да су уочи избијања рата у БиХ муслиманске власти незаконито прислушкивале њега и друге лидере Срба. Ти разговори одсликавају напоре руководства Српске демократске странке да се избегне рат, рекао Караџић.

У наставку унакрсног испитивања сведока оптужбе Роберта Доније, оптужени Радован Караџић тврдио је пред Трибуналом у Хагу да су уочи избијања рата у БиХ муслиманске власти незаконито прислушкивале њега и друге лидере Срба.

Опширно цитирајући преписе телефонских разговора које је водио са сарадницима и вођством Србије 1991-1992. године,  Караџић је рекао да је прислушкивање било незаконито зато што га није одобрио суд.

Истовремено, Караџић је сугерисао да ти пресретнути разговори одсликавају напоре руководства Српске демократске странке да се избегне рат, цитирајући из једног преписа сопствене речи да лидер Странке демократске акције Алија Изетбеговић "чека алиби за рат" и да му га треба ускратити.

На сугестију оптуженог, вештак оптужбе за историју Донија је потврдио да су председник Србије Слободан Милошевић и Караџић "очајнички" желели да успе њихов "историјски споразум с Муслиманима" који су склопили са лидерима Муслиманско-бошњачке организације Адилом Зулфикарпашићем и Мухамедом Филиповићем.

Караџић наставља унакрсно испитивање сведока Доније.  Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над несрбима у БиХ и узимање међународних талаца 1992-1995. године. 

број коментара 0 Пошаљи коментар