Нови сведок у случају Караџић

Бивши званичник УН у Сарајеву Дејвид Харланд посведочио на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су Караџићеве снаге 1993-95. године гранатама и из снајпера гађале цивиле у граду, држећи их под терором.

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, бивши званичник УН у Сарајеву Дејвид Харланд посведочио да су Караџићеве снаге 1993-95. године гранатама и из снајпера гађале цивиле у граду, држећи их под терором.

Тадашњи председник Републике Српске оптужен је, поред осталог, за "терорисање" цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада 1992-95. године.

Сведок Харлад је од 1993. до 1995. године био задужен за цивилна питања у команди Унпрофора у Сарајеву, а затим је радио као политички саветник команданта снага УН Руперта Смита. Присуствовао је састанцима са лидерима босанских Срба, укључујући и Караџића.

Харланд је изјавио да је Караџић "гранатирањем, снајперисањем и наметањем рестрикција гаса, струје и хуманитарних испорука, Сарајево држао под притиском ради остваривања својих политичких циљева".

Како је сведок рекао, "постојало је много доказа да су напади артиљеријом и снајперима" са положаја Војске РС били "централно контролисани".

Као пример, навео је да би напади постајали ређи у периодима када је претила опасност од међународне интервенције против снага босанских Срба, а појачавали кад би опасност минула.

"Гранатирање и снајперисање у већини случајева није имало никакву војну вредност, а сврха је била одржавање атмосфере терора у граду", оценио је Харланд, који ће исказ наставити сутра.

Караџић је оптужен и за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, злочине против човечности широм БиХ и узимање међународних талаца.

број коментара 0 Пошаљи коментар