Листа сведока за Караџићево суђење

Тужилаштво у Хагу поднело листу првих 30 сведока на суђењу Радовану Караџићу. На листи бивши министар правде у Караџићевој влади, амерички дипломата, новинар "Скај њуза", шеф посматрачке мисије и други. Суђење 1.марта.

Хашко тужилаштво поднело је суду листу првих 30 сведока на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу које би требало да почне 1. марта.

Први сведок требало би да буде саслушан пред судским већем пошто Караџић изнесе уводну реч. Сведок је заштићен и сведочиће под псеудонимом.

Међу првим сведоцима које предлаже Тужилаштво је бивши министар правде у Караџићевој влади Момчило Мандић, коме се у суду за ратне злочине у Сарајеву суди због учешћа у организацији логора Сарајеву и околини, као и због учешћа у нападу на центар за обуку бившег Министарства унутрашњих послова БиХ 1992. године.

Мандић је првостепеном пресудом суда у Сарајеву ослобођен свих оптужби, али је Тужилаштво уложило жалбу на ту пресуду па се чека одлука другостепеног суда.

После њега биће саслушан Сулејман Црнцало, који је сведочио на суђењу Момчилу Крајишнику о околностима под којима је муслиманско становништво напуштало Пале 1992. године.

Потом ће сведочити амерички дипломата Херберт О'Кун који је био заменик некадашњег специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање Арнаута ван Линдена, бившег новинара "Скај њуза", затим бившег шефа посматрачке мисије ЕУ у БиХ Колм Дојла, америчких професора Роберта Дониа и Џона Вилсона, као и пензионисаног британског генерала Мајкла Роуза који је био комадант Унпрофора.

Саслушање сведока Тужилаштво планирано је да се спроведе током марта и априла.

Суђење Караџићу требало би да почне за месец дана, а према најавама из суда, 1. и 2. марта он би требало да одржи уводну реч.

Караџић је данас од Трибунала затражио одлагање наставка суђења, заказаног за 1. март. Он тврди да није могао да се припреми, због тога што је секретаријат суда ускратио новац његовој одбрани, а њему право да сам изабере адвоката. У поднеску судском већу, бивши опредседник РС, није навео колико одлагање тражи.

Тужилаштво је уводну реч дало крајем октобра, када је суђење прекинуто. Тада је Караџић изјавио да не жели да учествује у поступку, тврдећи да није спреман за суђење.

број коментара 0 Пошаљи коментар