Максималне казне за Ђинђићеве убице

Милорад Улемек и Звездан Јовановић правоснажно осуђени на по 40 година затвора због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, пошто је Врховни суд одбио жалбе њихове одбране.

Због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, Милорад Улемек и Звездан Јовановић правоснажно су осуђени на по 40 година затвора, пошто је Врховни суд одбио жалбе њихове одбране, саопштено је из тог суда.

Врховни суд је у трећестепеном поступку потврдио другостепену пресуду тог суда и оценио да другостепена пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка.

"Врховни суд је оценио да је чињенично стање правилно и потпуно утврђено, Кривични закон правилно примењен, а да су појединачно утврђене казне за извршена кривична дела, као и јединствене казне, изречене оптуженима, правилно одмерене", пише у саопштењу.

Улемек је осуђен на јединствену казну затвора од 40 година за кривична дела удруживање ради противуставне делатности и покушај убиства, а Јовановић на исту казну за кривична дела убиство највишег представника државне заједнице и држава чланица, покушај убиства и удруживање ради непријатељске делатности.

Премијер Србије Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године на узлазу у зграду Владе Србије, а његов телохранитељ Милан Веруовић је рањен. Суд је утврдио да је Улемек био организатор убиства и да је Јовановић испалио хице који су усмртили Ђинђића и ранили Веруовића.

За убиство Ђинђића раније су правноснажно осуђени чланови земунског криминалног клана.

Право на поступак у трећем степену имају оптужени који су осуђени на 40 година затвора, што је најстрожа казна предвиђена законима Србије.

Врховни суд је 29. децембра 2008. године у другостепеном поступку потврдио пресуде свим оптуженим у првостепеном поступку пред Специјалним судом, изузев Сретку Калинићу коме је пресуда преиначена са 35 година затвора на 30 година, Жељку Тојаги Жмигију са 30 година на 15 година и Душану Крсмановићу са 30 година на 20 година затвора.

Александар Симовић, Нинослав Константиновић и Владимир Милисављевић осуђени су на по 35 година затвора, а на по 30 година осуђени су Милош Симовић, Милан Јуришић Јуре и Бранислав

Безаревић, док је Саша Пејаковић осуђен на осам година затвора.

У бекству су од 2003. године Владимир Милисављевић, Сретко Калинић, Милан Јуришић Јуре, Нинослав Константиновић и Милош Симовић.

Оптужени за убиство премијера Зорана Ђинђића осуђени су у другостепеном поступку пред Врховним судом на укупно 348 година затвора, док им је првостепеном пресудом Специјалног суда 23. маја 2007. године изречено укупно 378 година затвора.

Вође земунског клана Душан Спасојевић и Миле Луковић страдали су 27. марта 2003. године приликом покушаја хапшења у селу Мељак код Београда, а полиција је тада саопштила да су пружали оружани отпор.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 25. нов 2009, 02:28)
Δημόκριτος [нерегистровани]

Eto ih

za 26 godina napolju, 2/3 kazne uzorno i primerno odsluzene i to je to.
U biti sam protiv smrtne kazne ali nekad pozelim da im je sudjeno negde gde zagovaraju istu.

Zorane, R.I.P i vecna slava ti, nadam se da ovo bar malo ublazuje bol najblizoj porodici koja je koliko god mi kao nacija da smo osteceni gubitkom ipak pati najvise :(

(уторак, 24. нов 2009, 23:12)
anonymous [нерегистровани]

Preblaga kazna

Srbiji I njenim gradjanima niko ne moze nadoknaditi gubitak,izgubili smo naseg Zokija ovi zlikovci su svima nama nesto oduzeli a najboljem od nas zivot.Dozivotna za monstrume koji su ziveli pijuci krv drugima,pravda za naseg Zorana,ne smemo oprostiti ne smemo zaboraviti.

(уторак, 24. нов 2009, 21:25)
anonymous [нерегистровани]

Bravo Bravo

Slazem se sa svim ovim komentarima koji su napisani .Mislim da su pocinioci kaznjeni dovoljno sa 40. godina robija jedan veliki pozdrav ...

(уторак, 24. нов 2009, 20:04)
anonymous [нерегистровани]

Zlocincima po zasligama

Hvala Bogu da je pravda i ako sa mukom,ali ipak pobijedila.
Ovim zlocincima tako i treba.
Sudija Nata Mesatovic koja je izrekla presude je za mene pojam casnog i hrabrog covjeka.

(уторак, 24. нов 2009, 17:49)
anonymous [нерегистровани]

Hvala Bogu

Samo ja mislim daje to mala kazna za tako nesto,do zivota na robiju.

(уторак, 24. нов 2009, 17:20)
Drasko [нерегистровани]

Dozivotno

Nije mi jasno zasto je u Srbiji maksimalna kazna samo 40 godina. Za ovakve i slicne slucajeve trebalo bi DOZIVOTNO kao u mnogim razvijenim zemljama.

(уторак, 24. нов 2009, 16:44)
anonymous [нерегистровани]

Hvala Bogu

Hvala Bogu ....dobro je sto je Sud odbio Zalbu ....da bude opomena i ostalim Kriminalzima i Zlocincima...Radi Srbije i Buducih Pokoljenja....

(уторак, 24. нов 2009, 16:25)
anonymous [нерегистровани]

radosna vest

I treba.
Hvala Bogu.
Onakvog coveka i premijera su ubili,i jos imaju hrabrosti da traze smanjenje kazne.
Bez milosti sa njima.
Ima Srbija dovoljno kamenja,i kamenoloma.
Neka lupaju kamenje do zadnjeg.
ZIVELA PRAVDA:
Srbija i Srpska pravda idu pravim putem.