Караџићу наметнут адвокат

Судско веће одлучило да бившем председнику Републике Српске наметне браниоца, а наставак суђења одложен за марту 2010. године. Караџићев тим за одбрану не прихвата одлуке Трибунала.

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу биће настављено у марту 2010. године, чиме је судија делимично уважио захтев за одлагање.

Судско веће Хашког трибунала одлучило је и да Караџићу наметне браниоца по службеној дужности, пошто се два пута од почетка суђења није појавио у судници. Веће је наложило секретаријату суда да одмах нађе и постави браниоца.

Караџић ће идуће недеље, после разговора са правним саветницима, одлучити да ли ће уложити жалбу на одлуку о постављању браниоца, рекао је агенцији Бета извор близак Караџићу.

Бивши председник РС има рок од 14 дана да уложи жалбу. Караџић ће, сутра поподне у притвору Трибунала, са саветницима размотрити како да нађу "конструктиван" одговор на одлуку суда, наводи Бетин извор.

Тим за одбрану не прихвата одлуке Трибунала

Адвокат Светозар Вујачић, члан правног тима за одбрану Радована Караџића изјавио је за интернет портал РТС-а да Караџић неће прихватити ни наметнутог браниоца, ни одлагање суђења за март следеће године.

"Нема ни говора да Караџић прихвати наметнутог браниоца, чак иако је он адвокат из Србије", каже Вујачић.

Вујачић сматра да је одлагање за неколико месеци недовољно време да се само прегледа милион и триста страница материјала оптужбе и око седамсто хиљада страна докумената одбране. Правни тим ће се жалити на овакву одлуку Трибунала и тражити одлагање до јуна.

Караџићу није одузето право да се брани сам

Одлуком да Караџићу постави браниоца, судско веће му није одузело право да се заступа сам, али га је упозорило да ће то учинити ако се у марту не појави у судници или ако буде ометао поступак на други начин.

Постављени бранилац ће преузети потпуно заступање Караџића само ако он у марту одбије да учествује у суђењу. Одлагање наставка суђења до марта је неопходно да би се наметнути бранилац припремио за процес.

Претресно веће Трибунала позвало је Караџића да "у потпуности сарађује и о својој одбрани разговара са постављеним браниоцем".

Караџић је оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за време рата у бившој СФРЈ између 1992. и 1995. године.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 06. нов 2009, 01:03) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Kakav je ovo sud i kakva je ovo pravda. Po jutru dan se poznaje...

(четвртак, 05. нов 2009, 19:01) - Deda [нерегистровани]

Ne dodaju se nove

Mogao je da se pripremi,jer je znao za sta bi mu se moglo suditi?Koja izjava!Izgleda da niste nikad imali posla sa nekim sudom.Dobro za vas..

(четвртак, 05. нов 2009, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Sudjenje

I Seselj je mislio da moze Hag i Sudije da nadmudri ali se malo preracunao....tako ce biti i sa Karadzicem.....

(четвртак, 05. нов 2009, 18:41) - Srbin iz Hrvatske [нерегистровани]

Odgovor na ne dodaju se nove

Da je mislio da je neuhvatljiv ne bi bripremao odbranu zar ne?

(четвртак, 05. нов 2009, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Ne dodaju se nove

vec smanjuju! Sta ti je!? A i da ima novih, nisu to krupne promjene u odnosu na postojece optuzbe! Imao je 13 godina jer je znao za sta bi mu se moglo suditi ali on je mislio da je neuhvatljiv!

(четвртак, 05. нов 2009, 17:25) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Odgovor/Covjece

Ako ne razumete zakon i znate o zakonu onda nemojte postavljati pitanja, koliko je godina imao za odbranu. Niste u pravu, tuzilastvo namece svakodnevno nove optuzbe protiv Karadjica, za sve te opruzbe je potrebna odbrana. Ta odbrana mora da se dozvoli optuzenom, potrebno vreme za sve nove optuzbe mora da se dozvoli za pripremu odbrane. To je zakon i zakon mora da se postuje bez obzira kako vi to smatrate.

(четвртак, 05. нов 2009, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

Covjece,

imao je 13 godina da spremi odbranu!

(четвртак, 05. нов 2009, 17:04) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Pravda,

Sud u Hagu mora da odobri potrebno vreme za pripremu odbrane. Preko 2 milijona stranica se moraju procitati i odbrana pripremiti na svim stranicama optuzbe. Ni u Martu nece poceti sudjenje, je odbrana nije spremna i nece biti spremna u Martu 2010 godine.
Po svim pravilima zakona svuda u svetu pa i u Hagu mora da se postuje taj zakon i dozvoli potrebno vreme za odbaranu. Nasilno nametanje advokata optuzenom ne ide po pravilu zakona i ne sme da se branioc postavi protiv zelje optuzenog, kada je optuzeni u sposobnosti da sebe prestavlja pred sud. To pravo se ne sme nikome uskratiti.
Karadzic ce dobiti i mora da dobije potrebno vreme za odbranu bez obzira kako to smatra tuzilastvo. Istina ce izaci iz Pandurske kutije.

(четвртак, 05. нов 2009, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Sudjenje

Nece pocet sudjenje ni u martu 2010. Zna Radovan sta radi pametniji je od svih njih.

(четвртак, 05. нов 2009, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

Karadjic

Zivi bili pa videli sta ce biti u martu...Zdravo zivo...