Скраћена оптужница против Караџића

Хашко тужилаштво скратило оптужницу против бившег лидера Републике Српске Радована Караџића како би поједноставило и убрзало судски процес, који почиње 26. октобра.

Тужилаштво Хашког трибунала је скратило оптужницу против бившег председника Републике Српске Радована Караџића како би се поједноставио и убрзао судски процес, јавља Ројтерс. Коначна верзија оптужнице има 69 страна.

Караџић се и даље терети по 11 тачака оптужнице за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући и две тачке за геноцид у рату у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

Портпаролка Хашког тужилаштва Олга Кавран објашњава да је заправо смањен број општина за које ће се износити докази, као и број одређених догађаја који су били део оптужнице.

"Првобитно је било 27 општина за које ће се износити докази и тај број је смањен на 19, с тим да ће се од тих 19 у две општине изводити докази само за једно место злочина. Слично је и са инцидентима - избачено је 20 конкретних догађаја који су били део оптужнице, а то више нису", прецизирала је Олга Кавран.

"Тако да се ту и даље ради о четири групе злочина у вези са етничким чишћењем у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године, за злочине почињене током опсаде Сарајева, за геноцид у Сребреници и за узимање особља УН за таоце", објаснила је Кавранова.

Радован Караџић је покушао да одложи судски процес за 10 месеци, с образложењем да нема довољно времена да спреми одбрану.

Небитне измене оптужнице

Питер Робинсон, правни саветник Караџића, каже да је оптуженик "веома разочаран" таквом одлуком, нагласивши да је Караџић изјавио да је једна страна имала 14 година да припреми оптуженичке списе, а да он нема времена чак ни да их прочита.

Караџићев правни саветник Светозар Вујачић сматра да ће највероватније у измењеној оптужници бити у питању само козметичке промене.

"Можда ће изоставити неке неважне ствари или неке ствари за које немају довољно доказа. Шта они ту могу да измене када је он по важећој оптужници оптужен за два геноцида и још девет најтежих дела по међународном праву на територији целе Босне и Херцеговине", пита се Вујачић.

Судски процес почиње дводневним почетним излагањем тужилаца, док ће Караџић који се брани сам, имати такође два дана за уводно излагање у вези са својом одбраном.

Почетак суђења Радовану Караџићу заказан је за 26. октобар.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 21. окт 2009, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Pobogu ljudi!

Sramota sto je skracena optuznica! To je sramota! Jel sad jasno!?

(среда, 21. окт 2009, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

zasto sramota

Pa imao je dovoljno vremena da pripremi odbranu vec 13 godina da je pisao stranicu po stranicu vec bi slozio odbranu, a posto to njemu ne odgovara lijepo su mu pripremili sve. Tako je u Hagu, svaka vam cast po kratkom postupku ko voli neka izvoli. Pozdrav

(понедељак, 19. окт 2009, 23:24) - anonymous [нерегистровани]

Zasto????????

Sta je sramota? Kad je nevin narod ginuo onda nije bilo sramota,pa zato sada mora da plati da bih ostale generacije mogle da zive normalno

(понедељак, 19. окт 2009, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Sramota!

Sramota!!!