Украдено звоно са цркве у близини Свилајнца

Звоно тешко 128 килограма украдено је са звоника цркве Свете Марије Магделене у селу Роанда, око 20 километара југоисточно од Свилајнца.

Крађу звона пријавио је полицији у суботу свештеник Иван Живковић. Звоно, које је изливено 2003. године у Аустрији, висине је метар, у пречнику око 70 центиметара и "коштало" је око 4.000 евра.

Члан црквеног одбора Драгош Марковић, рекао је новинарима да су мештани "спремни да дају награду од 400 евра ко звоно пронађе", и да им је у полицији речено да се таквим крадљивицима "тешко улази у траг, јер звоно брзо претопе".

Марковић претпоставља да је звоно нестало између среде и суботе, јер, како каже, у
порти нема чувара, а парохијски дом се још гради.

Он, и остали чланови Црквеног одбора, претпостављају да су лопови скинули звоно са звоника и вукли га до комбија, којим су га преко њива одвезли.

Марковић је подсетио да су лопови недавно украли и бакарне олуке са цркве.

"Да не поверујете, краду и црквена звона. Имали још нешто свето? Људи се крсте и чуде, у шоку су", каже Марковић.

Село Роанда има око 200 домаћинства, а цркву су властитим прилозима саградили 1997. године.

број коментара 11 пошаљи коментар
(понедељак, 14. мар 2016, 19:08)
Нагрда према нераду! [нерегистровани]

Новоговор:

Где год нађеш згодно нешто,то одмах укради!...

(понедељак, 14. мар 2016, 12:52)
anonymous [нерегистровани]

I, sta kada ga "uhvate", reci ce da nije on ukrao nego dete, a.....

.....na pitanje, kako dete da ukrade zvono koje je tesko 128 kg, sigurno ce da kaze ono otrcano; "Sta zna dete sta je 128 kg"? Nije opravdanje da je velika kriza i beznadje, pa ovo gnusno delo - opravdavati! Koliko moras "potonuti", da bi krao crkvena - zvona!? Eh, da je njih kazniti kako treba, bili bi mirni, kao bubice.....

(понедељак, 14. мар 2016, 09:09)
Чича из Шумадије [нерегистровани]

Општа немаштина је крива

Одавно се није теже живело у Србији, тако да и ове крађе су последице опште беспарице.
Зашто би неко крао црквено звоно, осим да га препрода, сигурно не да га користи у свом дворишту.
Овакве крађе, нароито шахти и каблова - није тешко наћи где завршавајку - у мрежи откупљивача секундарних сировина... 

(понедељак, 14. мар 2016, 04:52)
anonymous [нерегистровани]

Крађа "секундарних сиривина"

Ово је само наставак крађе. Прво су на мети крадљиваца били шахт поклопци, каблови, ... али сада су се осилили да без срама краду из црквеног дворишта. Оваквим крадљивцима се уђе у траг веома лако, јер је круг потенцијалних купаца веома мали. Зна се ко и где откупљује отпад, и како га прерађује, Чак и да је претопљено ово звоно, може се утврдити ко је то учинио, али за то је потребна хтење. Ако полиција да овакву изјаву, као што овде читамо, онда је то срамота за нас све а подстрек за лопове, да могу несметано наставити са бесрамљем. Докле ће се то тако одвијати, видећемо, али по томе колико брзо неморал испливава и размножава се, неће дуго. Страшно.
Нек нам је Бог у помоћи.

(понедељак, 14. мар 2016, 00:56)
anonymous [нерегистровани]

Не тражите оправдање

Не тражите оправдање за крађу - није истина да се "краде у свим европским државама". У Словенији нпр. до сада није познат случај да би неко крао оптичке каблове, олуке или црквена звона. Не знам ни да би се нешто слично догодило у Аустрији, Швајцарској итд.

(недеља, 13. мар 2016, 23:07)
anonymous [нерегистровани]

to

po meni to se vec pretapa . U svim drzavama EU kradja metala,bronze,bakra, optickih kablova je dozivela totalni bum i drzave trpe stetu od 50 miliona eura pa do 200 miliona eura godisnje. \mislim da je Velika Britanija ne prevazidjena po tome.

(недеља, 13. мар 2016, 22:44)
Zoran Živković [нерегистровани]

Sŕbì su svetski lopovi

Niko bre nije nam ravan u lopovluku kao ni u ostalom kriminalu! Sramota kad nemaju šta krasti onda bar crkvena zvona. Sramim se zvati Srbinom!!!

(недеља, 13. мар 2016, 21:45)
roancanin [нерегистровани]

realnost

kriminalci umesto da budu u zatvor ili na margini drustva su stalno u javnosti i postaju idoli mladih,nebi me cudilo i celu crkvu da nam ukradu.danas posteni stradaju

(недеља, 13. мар 2016, 20:27)
Kokoska ili jaje!? [нерегистровани]

Otkupljivace treba kazniti...

isto kao i lopove!

(недеља, 13. мар 2016, 20:16)
Ironman [нерегистровани]

sramota

Toliko o duboko ukorenjenim hriscanskim vrednostima i srpskoj odanosti ocuvanju kulturnih dobara. Da nam je stalo ocuvali bi ih na drugim mestima. Ovo nije sramota, ovo je beznadje!