Ухапшен градоначелник Зрењанина

Полиција је у координацији са Специјалним тужилаштвом ухапсила 11 чланова организоване криминалне групе осумњичене за примање и давање мита и злоупотребу службеног положаја. Као организатор групе наводи се председник општине Зрењанин Горан Кнежевић. Кнежевићу одређен дводневни притвор.

Ухапшени су и начелник Одељења за урбанизам СО Зрењанин Никола Халас (1953), адвокат из Зрењанина Ђорђе Матић (1961), инвеститор из Београда Бојан Селимовић (1946), предузетник из Београда Бранко Савковић (1953) и власник агенције за физичко - техничко обезбеђење"Гвозден" из Новог Сада Угљеша Гргур (1962).

МУП је саопштио и да су ухапшени и бивши председник тендерске комисије СО Зрењанин Братислав Томић (1960) директор туристичке организације СО Зрењанин Милан Милошев (1972), службеници агенције "Гвозден" из Новог Сада Владан Рацић (1978), Биљана Стајкић (1986) и Маријана Шаренац (1972) службеник агенције "Гвозден" из Новог Сада.

Ова група је осумњичена да је под унапред договореним условима, избегавајући прописану законску процедуру и по знатно нижим ценама од тржишних добијала у дугорочни закуп на 99 година градско грађевинско земљиште на најатрактивнијим локацијама ужег центра на подручју општине Зрењанин.

Они су те локације затим по знатно вишим ценама продавали другим правним лицима, наводи МУП додајући да је на тај начин на најатрактивнијој локацији у центру Зрењанина коју је обезбедила ова организована група, изграђена "ОМВ" пумпа.

МУП је навео и да је та организована група, избегавајући законске прописе и прилагођавајући услове тендера додељивала послове физичко-техничког обезбеђења свих јавних манифестација и скупова, као и свих објеката за потребе СО Зрењанин, агенцији "Гвозден" уз много већу новчану надокнаду него што би је плаћали када би се спровела прописана законска процедура.

На овај начин ова криминална група је остварила имовинску корист у износу од преко 3,5 милиона евра, а на штету буџета СО Зрењанин.

Сви осумњичени биће приведени дежурном истражном судији Посебног одељења Окружног суда у Београду.

Наставља се борба против криминала

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је рекао је да је ова акцијa започета у мају, пре његовог избора на место министра.

"Наставићемо ову акцију борбе против криминала и нећемо гледати ко припада којој политичкој странци. За нас није битно чији је ко него да ли има елемената кривичног дела", рекао ја Дачић.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да се хапшење "на одређени начин тиче и грађевинске мафије", наглашавајући да су хапшења у Зрењанину "само почетак" даљег рада полиције и "сузбијања корупције на свим нивоима".

Специјално тужилаштво саопштило је да поступа по предмету групе ухапшених за малверзације са грађевинским земљиштем, али да ће додатне информације бити доступне након подношења захтева за спровођење истраге.

Градски званичници у Зрењанину нису желели да коментаришу акцију полиције. 

Кнежевић на челу Зрењанина од 2000. године

Горан Кнежевић је рођен 1957. године у Банатском Карловцу. Основну школу и Гимназију завршио је у Зрењанину, а економију је дипломирао на Београдском универзитету.

Кнежевић је 2000. године изабран за председника Извршног одбора СО Зрењанин и на тој функцији се задржао до краја мандата. На ту функцију дошао је са места директора предузећа "СМ Турист" из Зрењанина.

Након тога, у два наврата је биран за градоначелника Зрењанина.

Најпре је победио на непосредним изборима 2004. године, а ове године на ту функцију су га изабрали одборници владајуће већине.

На челу са Кнежевићем локална самоуправа је од 2006. склопила са страним инвеститорима више од 20 уговора о гринфилд инвестицијама, вредних око 400 милиона евра.

На УСАИД-овом такмичењу локалних самоуправа о оствареним условима за пословање  Зрењанин је 2006. године освојио звање најатрактивнијег града за инвестирање у Србији.

Кнежевић је добитник и награде "Градоначелник с визијом", као најбољи лидер локалне самоуправе у Србији за 2007. годину.

Од почетка бављења политиком Кнежевић је члан Демократске странке. Дуго је био председник Општинског одбора у Зрењанину, а 2005. изабран је за првог човека војвођанских демократа, одакле је смењен у јуну прошле године.

До скоро је био и члан Председништва ДС-а, а био је и народни посланик у Скупштини Србије.

број коментара 19 пошаљи коментар
(среда, 01. окт 2008, 22:55)
Anonymus [нерегистровани]

Kopaj "samo" malo dublje

Ovo sto je neko reko da su mozda necija deca i rodjaci i da nije lepo to sto se komentarise,ali evo ti odgovor..

da li su oni mislili na decu iz Zrenjanina ,kako je njima, kada su im roditelji ne zaposleni ili rade negde za bednih 6-8000 dinara, a glavasi gaze po njima i navlace pare...Neka neko hrabro kaze koliko velikih firmi je preko noci propalo a radnici ostali bez plata i bez posla...

Svaka cast onima koji se bore protiv korupcije i kriminala i samo neka tako nastave...

(среда, 01. окт 2008, 21:26)
anonymous [нерегистровани]

Hapsenje

Iako sam u početku bio skeptičan, moram priznati da je predsednik Tadić održao svoje obećanje da niko iz redova njegove stranke neće biti privilegovan ukoliko se utvrdi da je korumpiran.

(среда, 01. окт 2008, 19:03)
anonymous [нерегистровани]

Malo postovanja

Gospodine, niste dobro procitali vesti. Ove ljude nije uhapsila saobracajna policija zbog prelaska na crveno,nego policija za borbu protiv organizovanog kriminala. Nadam se da vam je to jasno i da znate po kom principu radi ova vrsta policije. Ovo hapsenje je pripremano mesecima, godinama. Procitajte izjavu ministra policije.

(среда, 01. окт 2008, 17:49)
anonymous [нерегистровани]

dobra vest

Ako ne zapocne istraga u Beogradu, ne vredi prica.

(среда, 01. окт 2008, 16:58)
anonymous [нерегистровани]

malo postovanja

Samo malo postovanja, ovi ljudi su mozda neduzni i necija su deca , sestre , rodjaci, zamislite kako je njima dok ovo citaju.

(среда, 01. окт 2008, 16:53)
anonymous [нерегистровани]

Kopaj "samo" malo dublje

Мalo postovanja molim, zar ne mislite da ovde ima neduznih ljudi, koja su necija deca, sestre, rodjaci , sacekajte ishod cele situacije pa onda komentarisite

(среда, 01. окт 2008, 16:15)
srecica [нерегистровани]

Kopaj "samo" malo dublje

Ko zivi u Zrenjaninu, zna kakva je situacija... Nisam politicki opredeljena, ali treba da se radi kako treba, cekam na posao profesora 3 godine, ni gradonacelnik mi nije pomogao... Hteli su direktori, ali prvo da se obratim nasem predsedniku...

(среда, 01. окт 2008, 15:17)
anonymous [нерегистровани]

Сјајна вест!

U pravu si brate

(среда, 01. окт 2008, 15:10)
vlada [нерегистровани]

Super

Bez njih ce uvek biti bolje . . . stop kriminalu i korupciji

(среда, 01. окт 2008, 15:06)
anonymous [нерегистровани]

Сјајна вест!

Nista me ne cudi, kod nas je sve moguce