Дванаест година за злочин у Тузли

Илија Јуришић пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду осуђен на 12 година затвора због напада на колону ЈНА у Тузли маја 1992. године када убијено најмање 50 војника.

Веће Окружног суда у Београду за ратне злочине осудило је данас Илију Јуришића на 12 година затвора због напада на колону Југословенске народне армије (ЈНА) у Тузли, маја 1992. године.

Образлажући пресуду, председавајућа Судског већа Винка Бераха Никичевић рекла је да је Јуришић, као старешина оперативне групе при Центру јавне безбедности Тузла издао наредбу за напад на колону ЈНА и тако употребенио недозвољен начин борбе забрањен по међународном праву.

Војна колона се повлачила из Тузла под претходном договору између БиХ и СР Југославије, рекла је судија, као и на основу ранијег договора између представника цивилне и војне власти Тузле са комадантом тузланске касарне ЈНА "Хусињска буна" пуковником Милом Дубајићем.

Према тим договорима, објаснила је судија Никичевић, 92. моторизована бригада ЈНА у колони је требало да из касарне мирним путем напусти територију БиХ.

Када је војна колона пролазила кроз Скојевску улицу и раскрсницу Брчанска малта, образложила је судија, Јуришић је издао наредбу за отварање ватре, коју је добио од свог претпостављеног старешине начелника станице Јавне безбедности Тузла Мехмеда Бајрића.

На основу те наредбе, распоређени снајперисти су прво пуцали и убијали возаче војних возила, тако заустављали возила и њима блокирали даљи пролаз одобреним правцем измештања, а затим су пуцали и убијали војнике који нису били спремни за борбу и пружања отпора.

У нападу на колону убијено је најмање 50 војника, а 44 су рањена.

Јуришић је ухапшен 14. маја 2007. године на београдском аеродрому "Никола Тесла" по међународној потерници.

Оптужени Јуришић је у завршној речи навео да је читав процес против њега покренут из политичких разлога а не ради утврђивања истине и чињеница о догађају у Тузли.

После изрицања пресуде, портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић је рeкао да је пресуда "сатискфација за убијене и њихове породице".

Векарић је рекао да је на суду утврђена истина шта се догодило у Тузли и истакао да тужилаштво "подржава сваку иницијативу за политички дијалог о месту издржавања казне Јуришића" објаснивши да је тај дијалог ствар надлежних министарстава Србије и БиХ.

Одбрана Јуришића, незадовољна пресудом најавила је жалбу, сматрајући да на суду није утврђено како је гласила наредба.

број коментара 15 пошаљи коментар
(уторак, 29. сеп 2009, 21:20)
anonymous [нерегистровани]

Kad bi

Nije samo jedan kriv, ima njih jos, sve ih treba osuditi.I ne samo za Tuzlansku kolonu.To bi trebalo da uradi i bosansko sudstvo.Trebalo bi ali...

(понедељак, 28. сеп 2009, 20:49)
Drinski vukovi [нерегистровани]

Kaznica

Pogledajte na YouTube- Tuzla,15/5/92, Bitka na Brcanskoj Malti. 120 godina zatvora je malo.

(понедељак, 28. сеп 2009, 20:35)
anonymous [нерегистровани]

Sramota

Stravično blaga kazna za mučko ubistvo desetina nedužnih regruta(djece !).

(понедељак, 28. сеп 2009, 20:28)
Mostar [нерегистровани]

Bar nesto

Hvala Bogu pa bar neko da odgovara za zlocin u Tuzli, ali ako stavimo ruku na srce priznacete da je ovo kojim slucajem bila obrnuta situacija, i da je ovoliko stradalo muslimanskih vojnika odavno bi ga Hag uhapsio i proglasio ratnim zlocincem i rebnuo mu kznu od 25-40godina. Tako koliko god da je ovo mozda donekle zadovoljavajuca presuda toliko je i smijesna. Zali Boze tolikih zivota.

(понедељак, 28. сеп 2009, 20:26)
ZIVKE,LYON [нерегистровани]

...

Ja sam generacija koja je prva bila obavezna posle srednje skole da sluzi armiju, ubijeni vojnici su bili u istoj situaciji, nisi ni bili svesni sta im se dogadja, deca...

(понедељак, 28. сеп 2009, 20:07)
anonymous [нерегистровани]

Kazna

Svaka kazna je blaga sa porodice nastradalih.
Samo da se ovakve stvari vise nikad ne ponove.

(понедељак, 28. сеп 2009, 19:04)
anonymous [нерегистровани]

pravda

Nadam se da ce ih i odlezati,a ne da ga puste.

(понедељак, 28. сеп 2009, 17:35)
anonymous [нерегистровани]

Kazna

Kazna jeste blaga ali je ipak neko konacno kaznjen. To je jedan od prvih zlocina u ratu u BiH. Sramotno je to da nije haski tribunal podigao optuznicu protev tih zlocinaca. Ali ipak sudili smo mi tako da nam je lakse i pravednije.

Tuzlanska kolona je jedna od najvecih zlocina u BiH. To su bili napadnuti mladici koji nisu nikom nista hteli. Ni krivi ni duzni izgorjeli u kamijonima.

(понедељак, 28. сеп 2009, 15:38)
Живковић [нерегистровани]

Блага казна

По мени ова индивидуа је ратни злочинац и Међународни трибунал у Хагу би га за ово осудио на бар 30 година.

(понедељак, 28. сеп 2009, 14:02)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Cestitam pravosudju Srbije, ovo je veliki dan za istinu, pravdu i pomirenje na ovim prostorima. Nadam se da ce uskoro i ostali osumljiceni i optuzeni za Dobrovoljacku ulicu i Tuzlansku kolonu, ali i druge zlocine, doci pred lice pravde. Samo tako nastavite! Pravda je spora ali dostizna...