Хапшења у случају Ћурувија

Ухапшени Милан Радоњић и Ратко Ромић, осумњичени за учешће у убиству Славка Ћурувије, сазнаје РТС. У 17 сати Александар Вучић одржаће конференцију за новинаре, на којој ће, како се очекује, говорити докле се стигло у истрази Ћурувијиног убиства.

Милан Радоњић и Ратко Ромић, осумњичени за учешће у убиству новинара и власника Дневног телеграфа Славка Ћурувије, ухапшени су око поднева у Београду.

Како РТС сазнаје, кривичном пријавом за убиство Ћурувије биће обухваћени и бивши начелник Службе државне безбедности Радомир Марковић и оперативац те службе Мирослав Курак, кога су медији означили као егзекутора.  

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић одржаће у 17 сати конференцију за новинаре, на којој ће, како се очекује, говорити докле се стигло у истрази убиства Славка Ћурувије.

На конференцији ће говорити и министар правде Никола Селаковић, специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић и председник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић.

Вицепремијер Вучић је недавно изјавио да иза убиства Славка Ћурувије стоји држава и да су налогодавци живи.

Протеклих дана у медијима су наведена четири имена (прво)осумњичених. 

Радомир Марковић (68), бивши шеф тајне полиције, служи максималну казну затвора од 40 година због организовања политичких убистава, а признао је да је то радио по наређењу Слободана Милошевића. Био на челу ДБ-а од 1998. до непосредно пре хапшења крајем јануара 2001.

Милан Радоњић (54) радио је у Другом одељењу београдског ДБ-а пре него што је, на препоруку Мирјане Марковић, именован седам дана пре убиства Ћурувије за шефа београдског центра. Осуђен је на осам година затвора због напада на лидера СПО-а Вука Драшковића у Будви. Пресуда је поништена и сада му се поново суди.

Ромић (51) је некадашњи оперативац у Другом одељењу Центра ДБ-а у Београду. Брзо је напредовао када је Радоњић именован за шефа. Постао је начелник Шестог одељења београдског центра. И Ромићу је суђено за атентат на Драшковића, али је и њему, као и Радоњићу, пресуда поништена.

Мирослав Курак (43) раније је био телохранитељ некадашњег заменик шефа ДБ-а Франка Симатовића. У време убиства Ћурувије био је у обезбеђењу Милорада Вучелића, а претходно је чувао Марка Милошевића. После званичних најава 2006. да ће бити окончана истрага за убиство Ћурувије, напустио је Србију и отишао у Танзанију. Курак и Ромић су кумови.

Хапшење двојице осумњичених поздравили су СПО, ДС и новинарска удружења. 

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, током НАТО бомбардовања, испред зграде у којој је живео, у Светогорској улици број 35.

У Ћурувију је испаљено 17 метака. С њим је у тренутку убиства била и његова супруга Бранка Прпа.

Дневни лист Политика експрес је 6. априла објавио текст под насловом "Ћурувија дочекао бомбе" у којем је власник Дневног телеграфа оптужен за "прижељкивање бомби и издају".

Дан раније, тај текст је прочитан у Другом дневнику РТС-а.

Истрага је, практично, почела одмах после убиства и није дала никакве резултате да би озбиљније била обновљена тек после 2000. године, али није било кривичних пријава ни подизања оптужнице, све до ове године.

Из материјала који су доспели у јавност могло се закључити да је ликвидацију Ћурувије организовала тајна полиција, а да су извршиоци били припадници подземља.

Нове чињенице, међутим, указују на то да су цео злочин организовали и извели припадници тадашње Службе државне безбедности.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2014, 17:20) - Dragan Stanković [нерегистровани]

Šta hoćemo?

Šta ustvari hoćemo? Hoćemo da se okrivljeni za tri dana proglase krivima i to sa izvršnom preudom i strpaju u zatvor! A da sve bude po zakonu! Prošlo je mnogo vremena i prikupljanje dokaza je stvarno složeno i ima puno raznih prepreka.Tolike godine smo samo slušali kako je istraga u toku, a sada stvari stoje drugojačije.Mnogi akteri su još uvek u službama, mnogi dokumenti su uništeni itd.
Mnogo su nas lagali pa više nikome i ništa ne verujemeo. Moramo da pošnemo i da verujemo. Koliko možemo!

(уторак, 14. јан 2014, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Ravna Romanija.

Kada smo i to dočekali da se svirepe ubice novinara Slavka Ćuruvije nađu iza rešetaka. Čekali smo 15 godina , ali i dočekali.

(уторак, 14. јан 2014, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Nalog, priprema, egzekucija

Napisana je optuznica protiv prvoosumnjicenih za ubistvo Curuvije. Ovde u clanku su navedena cetiri imena za koje se osnovano sumnja da su pripremali, organizovali i izvrsili ubistvo Curuvije. O nalogodavcima ne stoji (eksplicitno) nista. Implicitno stoji da je Milan Rdonjic "..., na preporuku Mirjane Markovic,imenovan sedam dana pre ubistva Curuvije za sefa beogradskog centra". I dalje, Miroslav Kurak: "U vreme ubistva Curuvije bio je u obezbedjenju Milorada Vucelica,a prethodno cuvao Marka Milosevica". (Sta radi Milorad Vucelic danas i zbog cega mu je tada bilo potrebno obezbedjenje?). Ima jos mnogo,mnogo pitanja.

(уторак, 14. јан 2014, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

@

Isto mislimo. Zvona i muk!

(уторак, 14. јан 2014, 14:14) - Stefan [нерегистровани]

Svaka cast,ali...

Bio bi red da se podigne zavesa i nadju pocinioci ubistva Harisa Brkica,smrt velikog kosarkasa je misterija punih 13 godina!
Legenda živi !

(уторак, 14. јан 2014, 14:10) - Riki [нерегистровани]

komentar

Gospodine Vucicu pozdravljam pronalazenje ubice Curuvije ali molim vas nije samo on ubijen. ubijeni su jos ljudi po Srbiji recimo Bulatovic,  pa novinar iz Jagodine, Nacelnik policije Beograda covek u Novom Sadu  mnogi jos samo da ne zaboravite.

(уторак, 14. јан 2014, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

@.....

Nesto sam primetio, kada hapse onda se razglasi na sva zvona, a kada se pustaju tek procitam da se taj I taj brani sa slobode ili pusten zbog nedostatka dokaza. Ne vidim rezultate

(уторак, 14. јан 2014, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

.....

Procitah negde da ovaj Romic, ima alibi na dan - ubistva! Strasan covek, jer ja ne znam gde sam bio juce, a on zna gde je bio pre 15 godina!

(уторак, 14. јан 2014, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Osudjeni

Podrzavam svaki vid hapsenja i regulisanja kriminala i svakog vida zloupotrebe polozaja, ali me nesto muci. Naime svaki dan je neko "poznat" uhapsen i to su udarne vesti, ali koliko je njih osudjeno za zlocin koji su pocinili. Imamo toliko uhapsenih "biznismena" koji se brane sa slobode i koji ce najverovatnije biti i pusteni na slobodu. Plasim se da cemo opet morati da placamo ogromne troskove dnevnica koje su proveli u zatvoru, posto niko jos uvek ne resava probleme u sudstvu.