Трибунал: Младић сведочи на суђењу Караџићу

Према одлуци Хашког трибунала, Ратко Младић мора да се појави као сведок на суђењу Радовану Караџићу. Младићева одбрана тражи да се захтев одбаци јер оптужени не може бити приморан да сведочи на своју штету. Судије наглашавају да се сведочење не може употребити ни у једном другом процесу.

Хашки трибунал издао је обавезујући налог којим Ратку Младићу налаже да сведочи на суђењу Радовану Караџићу, на захтев самог Караџића.

Како пише у одлуци расправног већа, планирано је да Младић у одбрану Караџића сведочи "у јануару 2014".

Караџић је захтев да суд обавеже Младића да сведочи у његову одбрану поднео још у априлу, након што је Младић одбио да то добровољно учини.

Обојица су, поред осталог, оптужени за геноцид над 7.000 Муслимана у данима пошто је Војска Републике Српске, 11. јула 1995, заузела ту енклаву у источној Босни која је била под заштитом УН.

У поднеску, Караџић је навео да од Младића очекује да потврди да њега (Караџића) никада није обавестио "да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да се стрељају или да су били стрељани".

Караџић од Младића очекује и да посведочи да се њих двојица "никада нису договорили, нити планирали да протерају Муслимане или Хрвате".

Оптужница их терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

Младић би, према Караџићевом очекивању, требало да потврди и да је Караџића редовно уверавао да ВРС не отвара неселективну и несразмерну ватру на Сарајево, као и да није испалила гранате које су, у два инцидента, убиле и раниле стотине цивила на пијаци Маркале, 1994-95. године.

И Младић и Караџић оптужени су за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године.

По Караџићевом поднеску, Младић би требало да потврди и да је ВРС у пролеће 1995. "у доброј вери" узела припаднике Унпрофора за ратне заробљенике, а не за таоце, како се наводи у оптужници против обојице.

Током исказа, Младић би требало да коментарише и своје обимне забелешке, начињене током рата у БиХ, које поседује и користи тужилаштво.

Младићева одбрана затражила је у мају да Трибунал одбаци Караџићев захтев, зато што, према правилима, оптужени не може бити приморан да сведочи на своју штету, што би, према браниоцима, исказ на суђењу Караџићу био за Младића.

Одбрана генерала Младића тврдила је и да му нарушено здравствено стање дозвољава да учествује само на свом суђењу.

Усвајајући Караџићев захтев да Младића обавеже на сведочење, расправно веће оценило је да здравствено стање, иако нарушено, не спречава нужно Младића да сведочи, одбацујући сугестију одбране да генерал није у стању да да смислен исказ.

Упозорење одбране да би сведочењем у одбрану Караџића, генерал Младић могао бити принуђен да сведочи на своју штету, судије су одбациле, наглашавајући да се сведочење не може употребити ни у једном другом процесу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. дец 2013, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

Sta je republikom srpskom

...i ona je bila pod zastitom UN.Zasto i njima ne sude na isti nacin?"Obojica su, pored ostalog, optuženi za genocid nad 7.000 Muslimana u danima pošto je Vojska Republike Srpske, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni koja je bila pod zaštitom UN".

(четвртак, 12. дец 2013, 03:54) - anonymous [нерегистровани]

@Dok jednom ne smrkne, drugom nece svanuti

Blago majci kada te rodi tako pametna. Nema sta ne znas.

(среда, 11. дец 2013, 21:07) - Spartasus [нерегистровани]

Dok jednom ne smrkne, drugom nece svanuti

"..оптужени не може бити приморан да сведочи на своју штету, што би, према браниоцима, исказ на суђењу Караџићу био за Младића."
Izgleda da je stvar jasna. Mladicevi iskazi kojima bi Karadzic bio rasterecen, opteretili bi Mladica.