Стравичан злочин у Великој Иванчи

Тринаест жртава стравичног злочина у месту Велика Иванча код Младеновца. Шездесетогодишњи Љубиша Богдановић убио шест мушкараца, шест жена и једног двогодишњег дечака. Починилац злочина и његова супруга са тешким повредама смештени су у Ургентни центар. Влада Србије прогласила 10. април за Дан жалости.

18.25 - Влада Србије прогласила 10. април за Дан жалости због "великог губитка за породице убијених,  Републику Србију и њене грађане". 

15.55 - Завршен увиђај у селу Велика Иванча.  

15.30 - Дачић: Овај злочин  показује да више пажње треба да се обрати на питање издавања дозвола за држање оружја. 

11.15 - Поводом трагедије у Великој Иванчи, у 17 сати заседа Владе Србије.

9.45 - Директор полиције Милорад Вељовић рекао да су људи убијени на спавању и реч је углавном о родбини у пет кућа у Великој Иванчи.  

Шездесетогодишњи Љубиша Богдановић рано јутрос убио је тринаесторо људи у свом комшилуку у селу Велика Иванча, између Младеновца и Тополе. Међу жртвама је шест мушкараца, шест жена и један двогодишњи дечак. Полицијска патрола спречила је већи масакр, јер је Богдановић, када их је угледао, пуцао себи у главу. Дванаест особа страдало је на лицу места, а једна седамдесетогодишња жена је издахнула на путу за болницу. Љубиша Богдановић и његова супруга са тешким повредама су пребачени у Ургентни центар у Београду.

Директор полиције Милора Вељовић рекао је да се предпостављ да је Љубиша Богдановић најпре је у својој кући убио сина (1971), своју мајку, а жени пуцао у главу. Потом се упутио ка суседним кућама.  

У масовном убиству у Великој Иванчи страдали су: Бранко Богдановић, Добрила Богдановић, Драгана Стекић, Даница Стекић, Михајло Деспотовић, Милена Деспотовић, затим Горан Деспотовић, Јована Деспотовић и њихов двогодишњи син Давид, Олга Мијајловић, Велимир Мијајловић, Милош Јешић и Љубинко Јешић.

Очевидаца злочина нема, јер су сви у селу у том тренутку спавали. Љубишина супруга је пријавила злочин полицији.

Према једној верзији, док је разговарала телефоном са полицајцима, Љубиша је пуцао у њу. У пет кућа, масакр је преживео само Радован Стекић који је отишао на посао. 

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је дванаест особа убијено на лицу места, а да је тринаеста особа преминула у Ургентном центру. 

Љубиша Богдановић и његова жена Јаворка пребачени су у Ургентни центар. Богдановић је у критичном стању, живот му је угрожен и под сталним је надзором. Његова супруга је незнатно боље.  

Богдановић није проваљивао у куће. Неки су му сами отворили не сумњајући шта ће се десити.

Вељовић каже да су људи убијани на спавању и да је реч углавном о родбини починиоца овог стравичног злочина.

Љубиша Богдановић је из мирне породице и није имао полицијски досије, рекао је Вељовић и додао да ни он ни његове колеге не памте да се у Србији и окружењу икада десило овакво масовно убиство.

Он је пренео речи мештана да Љубиша Богдановић није био конфликтна личност, али да је учествовао у ратним дејствима 1991. године на простору Славоније. Богдановић је пуцао из пиштоља "ЦЗ 88" за који је имао дозволу још од 1981. године.

Влада Србије je, поводом трагичног догађаја у месту Велика Иванча, и великог губитка како за породице убијених тако и за Републику Србију и њене грађане, прогласила 10. април за Дан жалости. 

Како РТС сазнаје, прошле године и Богдановић и његов син остали су без посла, а Богдановић није био психијатријски болесник. Стручњаци различито тумаче мотиве злочина у Великој Иванчи. 

Очевидаца овог стравичног злочина није било, а у општини Младеновац проглашен је Дан жалости. Српска влада данас је, на ванредној седници, прогласила 10. април за Дан жалости у целој држави.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је изразе саучешћа свим породицама жртава. Дачић је рекао општа осуда није довољна, јер цело друштво треба да се позабави оваквим стварима.

"У извештајима МУП ми смо упозоравали да број породичних трагедија показује тренд раста и зато треба преиспитати све одредбе закона о оружју", рекао је данас Дачић. 

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић изјавили су саучешће породицама настрадалих у трагедији у селу Велика Иванча.

Шеф делегације Европске уније Венсан Дежер упутио је писмо званичницима Србије и Београда у којем је исказао најискреније саучешће поводом трагедије у селу Велика Иванча. 

Министар без портфеља Сулејман Угљанин, такође је упутио изразе саучешћа члановима породица 13 страдалих мештана Велике Иванче код Младеновца.

"Овакве трагедије, нетипичне за нашу земљу, код свих грађана изазивају шок и неверицу, а најтеже је члановима породица убијених. Зато су наша срца и мисли са њима", поручио је Угљанин.

број коментара 79 Пошаљи коментар
(среда, 10. апр 2013, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

dragica

strasno neponovilo se nikad

(среда, 10. апр 2013, 12:03) - Dance Kralevska Carceva [нерегистровани]

Pocivajte u miru

Zivim u Makedoniji i kada sam juce ujutru procitala na netu,zaprepastila se. Zelim da
dam iskreno saucesce porodicama ubijenih,iako znam da nijedna ali nijedna i nicija rec nece ublaziti njihov bol. Neka pocivaju u miru,neka im Bog dragi da pravi put u raju. A mali Angeo neka bude jedna zvezdica na nebu zajedno sa svojim mamom i tatom. Neka nam osvetljavaju nebo. A svi vi koji ovo procitate bar jednom pogledajte u nebo da bi ih videli. Slava im. Neka pocivaju u miru.
(Izvinjavam se sto ne pricam i pisem dobro srpski)

(среда, 10. апр 2013, 10:18) - Aleksandar [нерегистровани]

Sale

porodicam naiskrenije saučešće pošaljite ovo

(уторак, 09. апр 2013, 23:54) - Saša [нерегистровани]

Slava im

Porodicama iskreno saučešće. Laka im zemlja bila i Bog im dušu prostio.

(уторак, 09. апр 2013, 23:04) - ratna trauma [нерегистровани]

je to psiholski poremecaj.

Nemam sta drugo reci saucesce porodicici i nista vise tuga tuga i jad.
Pocivajte u miru.

(уторак, 09. апр 2013, 23:01) - scpeti79

Saučešće

Posaljim moje saučešće svima porodicama i srpskog naroda.

Žrtava počivaju u miru.

Péter Schillinger
Dég / Mađarska

(уторак, 09. апр 2013, 22:48) - anonymousMiloš Đonović [нерегистровани]

Ljubljana,Kvedrova 18

Iskreno saučešće svima onima koji su pogođeni ovim slučajem.Svaki onaj ko ima oružje ako za to nije uprasvičen to bi mogao vratiti, i ako mu prijeti opasnost povratiti međutim to bi trebao jedan širi trend jer nije sasvim sigurno da u bliskom okruženju to važi.Pozdrav! M.Đ.

(уторак, 09. апр 2013, 22:35) - nemanja srbin [нерегистровани]

ovo je nezapamceno

Da jedan covek moze ovako nesto da uradi pa to je stvarno neverovatno.Ovo je zlocin nad zlocinima.Moje iskreno saucesce porodicama i rodjacima nastradalih.

(уторак, 09. апр 2013, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

tuga

jad i tuga,neka je laka zemlja zrtvama ovog zlocina

(уторак, 09. апр 2013, 21:48) - Саша [нерегистровани]

Господину Драгомиру...

...Јутрос сам на једном хрватском порталу прочитао коментар гдје се човјек(ако га уопште могу тако назвати) "наслађује"несрећом у Србији и цио случај повезује са јучерашњом одлуком Владе Републике Србије везану за Косово и Метохију. Толико сам био "бијесан"(и ово је преблага ријеч)да сам готово ријешио да назовем све пријатеље у Хрватској и да најавим како све контакте са њима и њиховом државом прекидам.Сада прочитах Ваш коментар и у тренутку ми се врати вјера у људе. Хвала Вам на томе. Породицама саучешће, за друго немам снаге ни ријечи.