Трговина органима пред судом УН?

Процес за трговину људским органима на северу Албаније који води истражни тим ЕУ могао би да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН, изјавио је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да би процес за трговину људским органима на северу Албаније, који води истражни тим Европске уније на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном, могао да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом Уједињених нација.

"Током недавног састанка да Вилијамсоном у Бриселу, он је прихватио моју идеју да евентуално суђење буде ван територије Косова пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН", рекао је Вукчевић.

Наводећи да је тај састанак био "најсадржајнији до сада", српски тужилац за ратне злочине напоменуо је да ће бити задовољан уколико буде подигнута оптужница против одређених лица и дође до суђења ван територије Косова, пред међународним судом.

Вукчевић је, такође, навео да је договорио састанак и са тужиоцем Еулекса из Канаде Џонатаном Рателом, који ради на случају "Медикус", пошто постоје додирне тачке са истрагом о трговини органима деведесетих година на северу Албаније и Косову и Метохији, коју води и српско Тужилаштво за ратне злочине.

Када је реч о сарадњи са Русијом, која такође истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније, Вукчевић је указао да се Тужилаштво за ратне злочине из Србије појављује као посредник у поступцима између Еулекса и Русије, јер она не признаје Косово.

"Ми имамо врло добру сарадњу са Русијом. Али, ту постоји проблем са Косовом јер га она не признаје и неће да да свој истражни материјал Рателу пошто је Еулекс на Косову. Ми се ту појављујемо као партнер и Руси су пристали да нам уз гаранције дају одређене исказе које је Рател затражио", прецизирао је Вукчевић.

Доктор Јусуф Сомнез, турски држављанин, недавно је успео да побегне из Јужноафричке Републике, због тога што ни она не признаје Косово, па самим тим ни Еулексов правни систем, те није реаговала на захтев за његово изручење, подсетио је Вукчевић.

"Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да, евентуално, Република Србија затражи изручење Сомнеза. Међутим, било је прекасно", рекао је Вукчевић.

Како је прецизирао, "фактички" предмет трговине љдским органима води Еулекс, односно тужилац Рател, али се тужилаштво за ратне злочине појављује као посредник у поступцима "између Русије и Ратела, односно између ЈАР-а и Еулекса".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2013, 23:03) - Borko [нерегистровани]

Rusi

E pa, Rusi su to, nije to samo literatura već i ogromna sposobnost da se probije led, tamo gde zapinje. Baćuška moj!

(уторак, 12. феб 2013, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Šta je Vukčević do sada uradio za Srbiju?

(уторак, 12. феб 2013, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

na sud

Treba ići na sud ali naš ne UN-ov svi znamo šta se dešavalo sa UN-ovim sudom u Hagu.

(уторак, 12. феб 2013, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Na sud na sud, ako nemate dovlojno iskustva platite najbolje svetske pravnike da vam pomognu. To se MORA isterati.

(уторак, 12. феб 2013, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Исправан пут

Најпоузданији исход.