Бритински официр: ВРС није гађала Маркале

Радован Караџић пред судије Хашког трибунала извео британског припадника Унпрофора који тврди да босански Срби 1994. нису испалили гранату на сарајевску пијацу Маркале, која је убила и ранила више десетина људи.

Настављајући одбрану пред Хашким трибуналом, Радован Караџић је пред судије извео британског припадника Унпрофора који је посведочио да је уверен да босански Срби у фебруару 1994. нису испалили гранату која је на сарајевској пијаци Маркале убила и ранила десетине грађана.

Према оптужници која Караџића терети за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, минобацачку гранату која је на Маркалама 5. фебруара 1994. убила 66 особа, а ранила више од 140 грађана, испалила је Војска Републике Српске.

Заштићен сведок КW-570 изјавио је да су босански Срби били оптужени и пре него што је истрага обављена. "Крајње необичним" назвао је то што је пијацу погодила само једна граната, ако се зна да је из минобацача увек неопходно испалити више пројектила да би се циљ погодио, како је ВРС и чинила.

КW-570 је назначио да би због високих зграда које окружују Маркале, путања гранате морала бити готово вертикална, што га је наводило на закључак да је била испаљена "из непосредне близине".

"Били смо шокирани да је само једна граната могла убити и ранити толики број људи... То је било могуће само ако је пијаца била дупке пуна", рекао је КW-570.

Сведок се позивао и на извештаје Унпрофора по којима су гранату на Маркале могли испалити "муџахедини" који су гађали "Јевреје који су се евакуисали", али су "промашили". Унпрофор је помињао и могућност да је неко гранату бацио са околних зграда.

У дневнику, који је тада водио, КW-570 записао је 7. фебруара 1994. да је "ствар сумњива, а цео је свет окривио Србе без доказа".

По сведоку, који је био присутан, тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз сутрадан је генералу Армије БиХ Јовану Дивјаку рекао да "'има доказе" да је "можда" АБИХ гађала Маркале.

Дивјак и других генерали АБиХ то су дочекали "потпуном тишином", а затим је уследио "низ оправдања". Премда су рекли да имају "снимак" да су Срби испалили гранату, официри АБиХ га никада нису показали.

Генерал Роуз је претњу да ће "целом свету објавити да сумња да је њихова страна крива" наредног дана још једном упутио властима у Сарајеву, покушавајући да их примора да прихвате преговоре о уклањању тешке артиљерије из и око Сарајева, што су оне затим и учиниле, нагласио је КW-570.

"Стратегију" муслиманских власти, сведок је описао као изазивање инцидената у граду са цивилним жртвама, како била окривљени босански Срби, у намери да се против њих изазове међународна интервенција.

Та стратегија је укључивала отварање ватре из цивилних објеката, укључујући и болнице, и из близине Унпрофора, ради изазивања српског одговора.

КW-570 изјавио је и да влада у Сарајеву није желела да олакша патње цивилног становништва и да је једном приликом спречила обнављање испорука воде.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Карлин Еџертон, сведок је потврдио да није експерт за минобацаче и да никада није учествовао у истрагама о експлозијама.

Рекао је и да "никада није видео муџахедине у Сарајеву" и да је знао да их има само у околини Маглаја. Сугерисао је да је извештајем у којем су поменути разматрано "шта се могло догодити" на Маркалама.

КW-570 потврдио је да је ВРС држала Сарајево у опсади и да је у априлу 1994. узела за таоце припаднике Унпрофора након што ју је НАТО напао из ваздуха током офанзиве на Горажде.

Суђење Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95, биће настављено у понедељак.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 19. јан 2013, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

neverovatno

kakve hiljade svedoka,gde su te hiljade.Ja sam srbin iz Sarajeva koji sada zivi u Australiji i koji je bio tada na pijaci.Na pijacu nije doletjela nikakva granata,to je uradjeno na samoj pijaci.Kada sam izasao iz Sarajeva dao sam iskaz MUP-u Republike Srpske,ne samo o tome nego i o milion drugih stvari.Niko me nikada nije pozvao za bilo sta jer jednostavno nikoga nije bilo briga.Tada sam se razocarao i u srpske vlasti,a sto se tice markala, srbi sa tim nemaju nikakve veze.

(субота, 19. јан 2013, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

ре:Sta

Цео Запад је тврдио да Ирак поседује оружје за масовно уништење. И, јел им вреди веровати?

(субота, 19. јан 2013, 01:08) - anonymous [нерегистровани]

Sta

Pa sta je istina. Hiljade svedoka tvrde da je pala granata sa srpskih polozaja, a dva svedoka da nije. Kome da verujemo?

(петак, 18. јан 2013, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

istina

neka istina pobedi hvala ti boze

(петак, 18. јан 2013, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Ko je

Pa ko je onda bacio na Sarajevo za 4 godine vise eksploziva nego sto je palo na Berlin u Drugom Svetskom Ratu. Zbog ove jedne bombe ljudi namerno ili slucajno zaboravljaju milione drugi bombi koje su ubile oko 10000 stanovnika, od toga oko 1500 dece svih nacionalnosti.

(петак, 18. јан 2013, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

istina

fala ti Bože kad se napokon našao neko da kaže istinu o granatiranju Markala.