Толимиру доживотна робија

Генерал у пензији Војске Републике Српске Здравко Толимир осуђен на доживотну казну затвора због злочина у Сребреници и Жепи. Толимир је проглашен кривим по шест од осам тачака оптужнице.

16.05 - Здравко Толимир оптужен на доживотну казну затвора.

15.00 - Почело изрицање пресуде Здравку Толимиру.

Хашки трибунал прогласио генерала у пензији Војске Републике Српске Здравка Толимира кривим по шест од осам тачака оптужнице. Толимир осуђен на доживотну казну затвора за злочине у Жепи и Сребреници. 

Већином гласова двоје судија, уз противљење једног, Хашки суд је Толимира прогласио кривим за геноцид, учешће у геноциду, уништење и злочине против човечности, убиства и кршења обичаја ратовања, злочине против човечности.

Веће је оптужбу за депортацију одбацило као недоказану.

Расправно веће утврдило је да је Војска Републике Српске од 13. јула 1995. до августа 1995. убила "најмање 4.970" Муслимана из Сребренице, али је то "конзервативна процена". Укупан број жртава ближи је броју од "најмање 6.000" жртава, рекао је у образложењу пресуде председавајући судија Кристоф Флиге из Немачке.

Пресудом је утврђено да су та масовна убиства, али и убиство тројице муслиманских лидера у Жепи, представљала геноцид, уз протеривање хиљада муслиманских жена и деце из Сребренице и Жепе, због тога што су почињена у намери да се Муслимани униште, потпуно или делимично, као етничка група.

Према пресуди, масовна убиства сребреничких Муслимана почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата војних и политичких лидера РС.

ВРС је, по пресуди, у оквиру паралелног злочиначког удружења протерао муслиманске жене и децу из Сребренице и Жепе.

Генерал Толимир у пресуди је описан као "десна рука, очи и уши" тадашњег команданта ВРС Ратка Младића.

Наглашено је да је Толимир са осталим учесницима удруженог злочиначког подухвата делио геноцидну намеру да се сви муслимански мушкарци убију, а остатак становништва протера. Том злочиначком подухвату, Толимир је "у значајној мери допринео".

Према пресуди, масовна убиства сребреничких Муслимана почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата војних и политичких лидера РС.

ВРС је, по пресуди, у оквиру паралелног злочиначког удружења протерао хиљаде муслиманских жена, деце и стараца из Сребренице и Жепе.

Већина налаза у пресуди донета је већином гласова председавајућег судије Флигеа и судије Антоана Миндуе, а супротно мишљење изразио је судија Приса Матимба Нијамбе.

Генерал Толимир (64) је током рата у БиХ, 1992–1995, био помоћник за обавештајно-безбедносне послове тадашњег команданта ВРС Ратка Младића.

Толимир, који се бранио сам, затражио је да буде ослобођен оптужби. На крају своје завршне речи, негирао је навод оптужнице да је икада од команданта ВРС Младића и председника РС Караџића добио наређење да сви ратни заробљеници из Сребренице буду убијени.

Толимир није изричито негирао да су заробљени сребренички Муслимани у јулу 1995. били стрељани, већ је тврдио да он није био овлашћен за поступање с њима и да у критично време није био присутан у подручју око Зворника, где је, по оптужници, злочин почињен.  

Суђење генералу Толимиру у Хагу почело је 26. фебруара 2010. Ухапшен је 31. маја 2007, а следећег дана власти Републике Српске пребациле су га у Хаг. Тужиоци су пред судије извели 126 сведока, а Толимир, који се брани сам, само четири.

Пре изрицања и после изрицања пресуде, Толимир се три пута прекрстио, а представљајући се, на почетку заседања, пожелео је да се процес оконча "у складу са Божјом вољом", како је почињао и сваки од 424 дана суђења.

Завршне речи, током којих је тужилаштво тражило доживотну казну за оптуженог, а Толимир - да буде ослобођен, одржане су у августу ове године.

број коментара 28 пошаљи коментар
(петак, 14. дец 2012, 01:01)
anonymous [нерегистровани]

Primecujem

da su skoro svi Srbi osudjeni u Hagu, osudjeni i za "zlocin u Srebrenici". Sud samo konstatuje da su bili "desna ruka, oci i usi generala Mladica" i eto dozivotne robije. Uzas.

(четвртак, 13. дец 2012, 10:11)
anonymous [нерегистровани]

milica

Svako ko je kriv treba da i odgovara. Međutim zločinci iz redova Hrvata , Muslimana i Albanaca su za iste ili slične stvari oslobođeni svake odgovornosti , dok je gospodin Tolomir osuđen na doživotnu robiju.Ceo svet zna kakve su zločine činili Naser Orić , maudžedini , Gotovina, Markač, Haradinaj, samo Hag nije dobro informisan i za taj sud je gore pomenuta gospoda nevina.Srbija i RS moraju uložiti ogromne napore kako bi javnost upoznali o stradanju Srba na teritoriji BiH, Hrvatske i Kosova. Pravda je spora , ali je dostižna.

(четвртак, 13. дец 2012, 08:23)
anonymous [нерегистровани]

anton.benedik@gmail.com

Da radi kao švajcarski sat ali na američke baterije!

(среда, 12. дец 2012, 23:54)
mirko [нерегистровани]

крах

Хипокризија, каква правда, каве судије, све сами послушници, америчке слуге, да Срби заузму место које су имали Немци?????
Свијете, стидиш ли се. Боже има ли те?

(среда, 12. дец 2012, 23:03)
anonymous [нерегистровани]

Otprilike ceka.....

Ostale" Heroje" koji su u Hagu isto tako nesto.

(среда, 12. дец 2012, 21:22)
zvonimir [нерегистровани]

re:stevan

dobro da si napisao ko je koga i za koga napadao...to je i poanta svih ovih presuda.

hvala ti!

(среда, 12. дец 2012, 21:16)
anonymous [нерегистровани]

re: Istina se nemoze sakriti

A ko kaze da su krivi, onaj isti sud koji pusta na slobodu Orica, Gotovinu, Markaca, Cermaka, Tacija, Haradinaja itd. itd.??

(среда, 12. дец 2012, 20:26)
anonymous [нерегистровани]

Pravda

Sve dok se zlocini iz okoline Srebrenice od 1992. do 1995. ne kaznjavaju ova presuda i presude drugim srpskim generalima bice bezvredne i smesne.

(среда, 12. дец 2012, 20:15)
anonymous [нерегистровани]

Dozivotna ?

Hm.
Aaaa Tolimire , ciji si , dobro si i prosao.
Ova haska inkvizicija zna i " bolje ".

(среда, 12. дец 2012, 20:14)
anonymous [нерегистровани]

ko

ko kaze da haski tribunal ne zna da sudi? pa haski tribunal radoi ko svajcarski sat :)