Пао војни авион, пилот погинуо

Погинуо пилот у удесу војног авиона "В-54 ласта" у насељеном делу Нове Пазове. Други пилот лакше повређен. Министар одбране Александар Вучић наредио хитну истрагу и прекинуо посету Кипру.

13.28 - Према речима преживелог пилота, несрећа се догодила јер су отказале команде на авиону, сазнаје РТС.

12.45 - Министар одбране Александар Вучић прекинуо посету Кипру због пада војног авиона.

12.14 - Пилот Војске Србије преминуо је на ВМА од задобијених повреда. 

11.30 - Министар одбране Александар Вучић наредио хитну истрагу.

Пилот Војске Србије, мајор Горан Савић погинуо је након удеса школског авиона у Новој Пазови. Савић је остао у авиону до последњег тренутка, како пад летелице не би изазвао додатне жртве.

Авион ваздухопловства и проивваздухопловне одбране Војске Србије типа "В-54 ласта" срушио се око 10.15, током редовне техничке пробе. Савић је одмах, хеликоптером, превезен на ВМА, али је тамо убрзо преминуо. Други пилот потпуковник Томислав Бећаговић лакше повређен. 

Авион је пао у Улицу краља Петра у Новој Пазови. Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је за РТС да је један пилот искочио раније, а да је други остао и борио се да авион спусти на безбедно место, тамо где нема ни грађана ни објеката, тако да је авион пао у башту.

Радиновић каже да је пилот тиме угрозио свој живот, али да је спасао људе који су у том тренутку били на земљи.

"Захваљујући великој храбрости и великом залагању једног од пилота, авион је спуштен између стамбеног објекта и зграде приватне фирме у башту тако да је избегнута већа несрећа", рекао је Радиновић.

Поједини очевици наводе да су после пада видели једног пилота како дрхти недалеко од авиона, док је други пилот, како су навели, лежао 15 метара од олупине са отвореним падобраном у бесвесном стању.

Отказале команде

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да се, на основу прикупљених информација и изјаве пилота Томислава Бећаговића, несрећа догодила зато што су отказале команде на авиону.

"Рано је давати оцене зашто је дошло до пада авиона са оним што до сада располажемо и на основу изјаве Бећаговића, дошло је до отказивања команде на авиону, али детаље још не знамо и истрага ће показати шта се тачно десило", рекао је Диковић новинарима након што је обишао повређеног пилота на ВМА.

Диковић је навео, позивајући се на изјаву пилота, да су пилоти напустили авион у последњем моменту и да је Бећаговић успео да се приземљи са падобраном задобивши лакше повреде, док Савић, нажалост, то није успео.

Министар одбране Александар Вучић наредио је хитну истрагу и нагласио да "одговорни, уколико их има, морају да сносе последице". Вучић је прецизирао да се један од пилота катапултирао на 1.300 метара, а други на нешто мањој висини.

"Постоји информација да ваздух није напунио куполу падобрана и да је то разлог за тешке телесне повреде које су довеле до смрти Савића, али ја бих то оставио надлежним органима", рекао је министар одбране и додао да се нада да ће овакве трагедије убудуће бити спречене.

Министар одбране је због несреће у Новој Пазови прекинуо посету Кипру.

"Изражавам саучешће породици погинулог Савића. Прекидам посету, пропустићемо бар пет разговора са министрима одбрана земаља ЕУ и кандидата, али живот сваког нашег војника је важнији од било каквог разговора", рекао је Вучић и изјави за РТС.

Школски клипни авион "В-54 ласта, који се срушио данас у Новој Пазови, прва је летелица домаће конструкције која је направљена у фабрици "Утва" у Панчеву након распада СФРЈ и чије увођење у наоружање Војске Србије је у току.

Авион који се данас срушио, у Војсци Србије је од 18. јуна 2012. године када је примљен од фабрике "Утва". Авион је до сада остварио 39 сати и 50 минута налета.

Војска Србије је за своје ваздухопловство наручила 15 серијских авиона, док су раније испоручена два прототипа која су израђена за потребе испитивања у лету.

Према сазнањима агенције Бета, до сада је испоручено седам авиона серијске производње. Претходно је за потребе новог Ратног ваздухопловства Ирака из "Утве" испоручено 20 авиона тог типа.

"В-54 ласта" је једномоторни нискокрилац металне конструкције, са два седишта за пилоте постављена једно иза другог. Увлачећи стајни трап омогућава полетање и слетање с бетонских и уређених травнатих полетно-слетних стаза.

Авион је развијен за основно школовање пилота, док је ирачки наручилац изразио интересовање да његови примерци буду оспособљени и за борбену обуку.

Авион војног ваздухопловства типа "В-54 ласта", који се срушио код Нове Пазове, пети је авион Војске Србије који се срушио у последњих пет година. Летелица "орао" срушила се 2010. године у Книћко језеро због квара на стајном трапу.

Авион "миг-29" Војске Србије срушио се 7. јула 2009. у околини аеродрома Батајница код Београда, када је погинуо пилот потпуковник Раде Ранђеловић. Војник Милан Улемек страдао је када је "миг-29" пао на парк техничких средстава у којем је обављао пожарну дужност у време несреће.

Војска Србије изгубила је и два авиона и једног пилота 2008. године. Прво је 21. маја у околини Баранде мајор Томас Јаник искочио из „орла" за време тренажног лета, а 24. септембра на аеродрому Батајница погинуо је потпуковник Иштван Канас у авиону "супергалеб Г4". 

број коментара 68 Пошаљи коментар
(недеља, 21. јул 2013, 14:50) - Vranje [нерегистровани]

Heroj!

Neka ti je laka zemlja, heroju! Casno si sluzio ovoj drzavi!

(недеља, 07. окт 2012, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

heroj

neka ti je vecna slava

(четвртак, 04. окт 2012, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Majoru

Neka ti je vecna slava sokole

(четвртак, 27. сеп 2012, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

covjek

Neka mu je vjecna slava i hvala Da nam takvi ljudi i njihova djela uvijek budu u mislima

(четвртак, 27. сеп 2012, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

sta reci...

heroj nad herojima...Gorane neka ti je vecna slava....

(четвртак, 27. сеп 2012, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

Junak Savic

Hrabri zive vecno !

(четвртак, 27. сеп 2012, 10:09) - Dragan [нерегистровани]

Banja Luka

Vječna slava hrabrom sokolu!
Sinovima, supruzi, rodbini i prijateljima iskreno saučešće!

(четвртак, 27. сеп 2012, 09:06) - anonymous [нерегистровани]

saucesce porodici

Reci su suvisne, izrazavam iskreno saucesce porodici poginulog pilota. RIP

(четвртак, 27. сеп 2012, 07:34) - anonymous [нерегистровани]

Pilot

Jedan od najcastnijih poziva koji covek moze da izabere u Srbiji je zasigurno pilot, o njima uvek cujemo samo najbolje, jer su veliki ljudi, prijatelji i patriote. Nazalost za ovo malo godina u nasem vazduhoplovstvu se dogodilo dosta nesreca, i nek da Bog da ih u buduce vise ne bude. Pilotu vecna slava i plavo nebo, a porodici nastradalog iskreno saucesce...

(четвртак, 27. сеп 2012, 01:30) - Vladimir [нерегистровани]

Zbogom SOKOLE!!!

Neka ti je lako carstvo nebesko heroju sumorne danasnjice!!!