Спречени да заштите цивиле

Војник "плавих шлемова" УН Јан Велендорф каже да је у школи у Двору на Уни било више од девет жртава, као и да у то време није било ниједног српског војника. Командир искључиви кривац што масакр није заустављен, рекао Велендорф за РТС.

Дански војник Јан Велендорф који је први проговорио о масакру хендикепираних цивила у Двору на Уни 1995. године тврди да је у школи било више од девет жртава.

"У тој школи, лично сам са 25 метара раздаљине видео како је убијено четворо хендикепираних људи. Сећам се како је војник једној хендикепираној жени пуцао у врат, а затим шутнуо њена колица", рекао је Велендорф за РТС.

Велендорф каже и да војници који су били са њим тврде да је најмање десет лешева било разбацано по школи.

"Ми нисмо реаговали, јер нам је речено да чекамо, да не пуцамо, само да чекамо. Сигурно бисмо зауставили убице да смо добили дозволу да то урадимо", каже дански војник.

Велендорф тврди да је његов тадашњи командир, коме су јавили када су видели убијање, искључиви кривац што није заустављен масакр.

Коментаришући наводе које су преносили неки хрватски медији, да су злочин починили српски војници, Велендорф каже да ниједног српског војника није било у то време.

"Јако ми је жао због тога што нисмо реаговали. Дуго смо чекали команду које није било. Покушао сам и раније да јавно причам о том догађају, али ме нико није слушао све док нисам контактирао медије", закључује Велендорф.

Иначе, злочин у Двору на Уни актуелизован је након што је прошлог пролећа Велендорф, припадник "плавих шлемова" УН, рекао у интервјуу за лист БТ да је 200 данских војника немо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба који су се од рата крили у основној школи у Двору.

После 17 година, тужилаштва Србије и Хрватске трагају за починиоцима масакра у Двору на Уни, због чега је и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић отпутовао у Копенхаген, где је саслушао сведоке – четворицу војника и једног новинара.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. јан 2012, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Ko ih je to

sprečio? Valjda i taj ima svoje ime!

(четвртак, 26. јан 2012, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

......._____.....

,,Propjevaće" svi oni kad-tad.

(четвртак, 26. јан 2012, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

s

ne znam ove sto ih sada napadaju sto nisu reagovali, pa to je ipak vojska i mora postojati neki red, jer ako bi sad jednom prekrsio pravila, onda postajete obicna rulja.

a i ovako su inace svi ovi takozvani UN-ovi mirotvorci u ratu u BiH samo nemo posmatrali i pustali da se dogode mnogi pokolji. Da je UN obavljao posao kako su i predstavljali svetu preko svoje propagande, rat bi prosao sa mnogo manje zrtava.

meni je zao ovih ljudi, bas sam i gledao pre neki dokumentarac gde se vidi da svi imaju traume i da se osecaju krivim sto nista nisu uradili.

(четвртак, 26. јан 2012, 09:17) - Nikola [нерегистровани]

Velika bruka

Velika bruka za Kraljevinu Dansku.

(четвртак, 26. јан 2012, 09:10) - St. Dejan [нерегистровани]

Dokle?

Da je obrnuta situacija, svi hrvatski mediji bi danima "udarali" na sva zvona o ovome, reagovao bi državni vrh, stranke, NVO... Kod nas reagovao samo RTS(svaka čast), niko drugi ne reaguje. I posle se pitamo što nas tretiraju tako kako nas tretiraju. Neka, tako nam i treba...

(четвртак, 26. јан 2012, 07:03) - anonymous [нерегистровани]

Evropljani

Kakvi su to ljudi kada treba da dobiju naređenje da bi odreagovali u ovakvoj situaciji? Sa naređenjem ili bez njega osnovna ljudskost im nalaže da reaguju. E u ovome smo mi Srbi za njih svet, a ne Evropa!

(четвртак, 26. јан 2012, 06:19) - Крајишник . [нерегистровани]

Република Српска Крајина

Поштовање . Мислим да нема ништа од суђења , углавном као и досада за Србе нико неодговара . Колико је тако побијено људи и ником ништа . Можда једног дана на правом међународном суду осване пуна истина и сзђења злочинцима.

(четвртак, 26. јан 2012, 01:06) - anonymous [нерегистровани]

tako je bilo

u svim novim drzavama bicse Jugoslavije a ne samo u Hrvatskoj ,da sam ja bio namjestu ovog tadasnjeg oficira sprecio bih ubistva tako isto u Srebrenici holandski komadant.Mislim da ne samo danci nego i ostali umprofor nije skoro nista uradio da spreci masakre po bivsoj Jugoslaviji.

(среда, 25. јан 2012, 23:10) - anonymous [нерегистровани]

200 данских војника

"...200 данских војника немо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба..."

Видели да неко убија цивиле, и то хендикепиране, и ЧЕКАЛИ НАРЕЂЕЊЕ!?

(среда, 25. јан 2012, 22:18) - Vladan [нерегистровани]

Medijska mašina

Prošlo je mnogo godina i pomalo se stišala i usporila medijska mašina koja je gorivo dobijala sa više strana.Na informativno disciplinovanom zapadu su ostala ubeđenja i doza straha od uredničkog poziva.Proci ce jos mnogo vode Dunavom, progovorice mnogi svedoci, otvorice se mnoga vrata, ali...Probajte da guglujete ovu vest.Niko!Nigde! Nista! Navikli smo na to braćo moja pravoslavna.Kao dete koga izbegavaju.Moramo verovati u sebe.Nismo najbolji, ali smo bolji od mnogih koji nam se rugaju.Bili i bićemo!