Читај ми!

Празник којег више нема

На данашњи дан 1943. године одржано Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије. У Југославији је 29. новембар прослављан као Дан Републике.

Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ) одржано је пре 68 година, 29. новембра 1943. године у Јајцу, у Босни и Херцеговини.

Крајем новембра 1943, у Јајце су стигле делегације представника народа из свих крајева Југославије. На заседању, у локалном Дому културе, било је присутно 142 делегата. Председавао је предратни председник скупштине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца доктор Иван Рибар.

Одлуке Другог заседања АВНОЈ-а прочитане су нешто пред поноћ 29. новембра, па је тај датум узет као датум њиховог доношења. АВНОЈ је конституисан у законодавно и извршно представничко тело Југославије.

Као највиши извршни и наредбодавни орган народне власти конституисан је Национални комитет ослобођења Југославије (НКОЈ), који је имао сва обележја народне револуционарне Владе.

Избегличкој Влади и краљу Петру Другом Карађорђевићу забрањен је повратак у земљу. Донета је одлука да се не признају обавезе и одлуке које је у иностранству у име Југославије склопила избегличка влада.

Као посебна одлука АВНОЈ-а Јосипу Брозу Титу додељена је титула "маршал Југославије", на основу предлога који је поставила словеначка делегација.

После Другог светског рата, у Југославији је 29. новембар прослављан као државни празник, Дан Републике.

Обележавање тог датума престало је са распадом СФР Југославије у свим њеним републикама, осим у Србији. Дан Републике остао је званични празник у СР Југославији до 14. новембра 2002. године, када је укинут одлуком Савезне скупштине.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се