Читај ми!

Лечење уз приватно осигурање

Све више осигуравајућих кућа у Србији, и поред високе цене, нуди полисе приватног здравственог осигурања које покрива пуне цене лечења без партиципације. Обавезно осигурање покрива све мање услуга.

Иако приватно здравствено осигурање спада у ред најскупљих осигурања, све више осигуравајућих кућа и у Србији нуди такве полисе.

Са друге стране и држава најављује да ће већ од идуће године грађанима понудити да уместо плаћања партиципације, уплаћују добровољно осигурање које ће покривати пуну цену лечења.

Када предајемо здравствену књижицу, најчешће чујемо и реч партиципација. Обавезно здравствено осигурање које се запосленима сваког месеца одбија од плате, последњих година покрива све мање услуга.

Једини начин да убудуће без новчаника идемо код лекара ускоро би могао да буде уплата допунског или приватног здравственог осигурања.

То, међутим, не значи да ће основна стопа доприноса за здравство бити мања.

"Не може бити говора о смањењу стопе доприноса за обавезно здравствено осигурање, тај ће се принцип наставити, а плаћањем премија осигуравајућим друштвима грађани ће се опредељивати за програме које нуде осигуравајуће куће", каже Зорица Павловић из Министарства здравља.

Док из просечне бруто плате, у џеп запосленог стигне 38.000 динара, у фонд здравства, оде 4.700 динара. Ако би толико уплатио у приватну здравствену полису, пацијент би имао покриће трошкова лечења, до 10.000 евра.

Уз знатно већу уплату, осигуравајуће куће, пацијенту нуде покриће и до 100.000 евра.

У складу са стандардом грађана 

"То заправо представља годишњи буџет који он исцрпљује коришћењем здравствених услуга, код пакета који покрива трошкове ванболничког лечења тај пакет се креће 1.000, 1.500 до 2.000 евра", каже Гордана Букумирић из "Уника осигурања".

За најјефтинији пакет осигурања треба издвојити 14 евра месечно. За сада четири осигуравајуће куће, нуде класично здравствено осигурање и продале су око 12.000 таквих полиса.

Чак 700.000 грађана узело је полису која обезбеђује накнаду трошкова, само у случају хируршких интервенција или обољевања од тешких болести.

"Оно што је чињеница је да су осигуравајуће куће донеле те програме у складу са животним стандардом у Србији, у складу са примањима људи јел, илузорно је правити полисе на милионске износе", каже директор "Баслер осигурања" Владимир Медан.

Са полисом приватног осигурања лечење је могуће само у установама са којима осигурања имају уговоре, у тој мрежи, зависно од компаније је и до 200 здравствених установа, углавном приватних, а међу њима су и ВМА и београдска породилишта.

Те установе у обавези су да пацијента приме најдуже за три дана, док чекање на преглед не сме бити дуже од 15 минута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво