Читај ми!

Стоп насиљу над женама

"Не окрећи леђа насиљу, пријави га", назив је кампање за борбу против насиља у породици коју, на Међународни дан борбе против насиља над женама, покреће Министарство рада и социјалне политике. Кампању медијски подржава и РТС. МУП успоставио телефон за жртве породичног насиља.

У Србији је у овој години убијено 46 жена, од којих је 27 случајева директна последица насиља у породици, што говори да се сви државни органи морају више ангажовати у сузбијању насиља у породици, а грађани да га пријављују, указано је у дебати коју је организовао скупштински Одбор за равноправност полова.

Учесници дебате "Интересорна сарадња и механизми подршке жртвама насиља", организоване поводом Међународног дана борбе против насиља, апеловали су на све грађане да не буду "слепи" у ситуацијама када примете насиље, већ да га пријаве надлежним органима.

На дебати је представљен је и спот "Не окрећи леђа насиљу, пријави га", који је припремљен у оквиру кампање Министарства рада и социјалне политике за препознавање и спречавање насиља у породици, која почиње данас. Спот ће наредних 16 дана бити емитован на телевизијским и радијским станицама у Србији. Кампању медијски подржава и РТС.

"Немамо право да не приметимо насиље и останемо слепи и пристанемо да оно остане иза затворених врата", поручила је државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике Снежана Лакићевић.

Указујући да је 46 жена у овој години убијено, а 27 као последица насиља у породици, Лакићевић је навела да је тачан број настрадалих жена због насиља у породици тешко утврдити. Она је најавила да ће се у наредној години кренути са пилот пројектом у шест општина који ће омогућити умрежавање центара за социјални рад, МУП-а и других органа, у циљу формирања јединствене евиденције.

Да држава мора озбиљно да се позабави тим проблемом, навела је Лакићевић, говори и чињеница да су последњих месец дана страдала и два припадника МУП-а, интервенишући по позиву због насиља у породицама.

Саветник у МУП-у Славица Радовановић је нагласила да се полиција континуирано обучава и да препозна насиље у породици и како да ради са жртвама и насилницима, али да ипак не може сама да се носи са тим проблемом, већ морају да се укључе и други органи.

Председница Одбора за равноправност полова Гордана Пауновић Милосављевић је указала да су жене широм света изложене различитим облицима злостављања, да је корен злостављања најчешће дубоко у структури друштва, као и да само најхрабрији проговарају и пријављују насилника, због чега им треба помоћи.

Према подацима Министарства рада и социјалне политике, свака друга жена у Србији преживела је неки облик насиља, било сексуалног, физичког, психолошког или економског, а насиље често остаје друштвено невидљиво, прекривено видовима патријархата, све док се не деси трагичан исход.

МУП успоставио телефон

Оперативни центар Министарства унутрашњих послова Србије од данас има посебан број телефона за жртве породицног насиља, изјавио је заменик директора полиције Бранислав Митровић.

Позиви на телефон број 0800-100-600 су бесплатни, а полиција реагује одмах по позиву, у сарадњи са локалном самоуправом и саветовалиштима за борбу против насиља у породици.  Оперативни центар МУП за жртве породичног насиља ради 24 сата, а намењен је свим грађанима, без обзира на то у којем делу Србије живе.

"Полиција ће истог тренутка приводити насилнике, како се не би догодило да се по одласку полицајаца понови насиље", казао је Митровић приликом посете београдском Саветовалишту за борбу против насиља у породици, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Председник Скупштине Београда Александар Антић подсетио је да Београд жене које немају запослење, материјално помаже годину дана по изласку из сигурне куће, и најавио могућност нових мера.  Град разматра могућност да помоћ омогући и оним женама које су претрпеле породично насиље, у тешкој су материјалној ситуацији, а смештене су код рођака.

"Све породице које имају мање од 20.000 динара, а жртве су породичног насиља, у некој перспективи могу да очекују помоћ", најавио је Антић.  Све жене које су саме, добијају 11.000 динара месечно, уколико имају једно дете помоћ износи 16.000 месечно, жене с двоје деце добијају 21.000, а са троје деце 26.000 динара месечно.

Према речима Директорке Саветовалишта за борбу против насиља у  породици, Весне Станојевић, у три сигурне куће у Београду борави 48 жена са децом.  Станојевић је истакла да је задовољна сарадњом са државним институцијама, али да нису све полицијске управе и станице подједнако спремне за рад са жртвама породичног насиља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво