Читај ми!

Званичан предлог "Мост преко Аде"

Градска Комисија за именовање улица и тргова предложила је да нови мост у Београду званично добије назив "Мост преко Аде".

Комисија за именовање улица и тргова одлучила је да нови мост преко Саве код Аде Циганлије, који спаја новобеоградску и чукаричку обалу, добије једноставно име – "Мост преко Аде".

Комисија је ту одлуку донела на седници, разматрајући бројне предлоге грађана, међу којима је по бројности предњачио управо назив "Мост преко Аде", рекао је Танјугу председник Комисије Слободан Станимировић.

За "Мост преко Аде" забележен је 3.341 глас, други предлог био је "Харфа" са 1.038 гласова, а затим предлози да нови мост понесе име покојног патријарха Павла или убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића, навео је Станимировић.

Предлози "Лепеза", "Жирафа" и "Мост Николе Тесле" имали су по нешто више од 300 гласова грађана, док предлоге да мост буде назван по актуелном градоначелнику Београда Драгану Ђиласу или тениском асу Новаку Ђоковићу Комисија није узмала у обзир, јер су они живи, додао је Станимировић.

Комисија је у претходном периоду добила нешто више од 200 предлога појединаца и различитих удружења и организација, навео је Станимировић и подсетио да су забележени и предлози око 13.000 грађана који су у августу организовано обишли мост.

Предлог да се нови мост преко Саве назове "Мост преко Аде" Комисија ће проследити Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу које треба да да сагласност, после чега предлог иде на гласање у Скупштини града.

Мост преко Саве, који урбанистичким, саобраћајним, еколошким и естетским квалитетима представља најновија достигнућа у области мостоградње, требало би, како је раније најављено, за саобраћај да буде отворен 15. децембра.

Мост ће, као саставни део унутрашњег магистарлног прстена, имати шест саобраћајних трака, два колосека за метро и две пешачко-бициклистичке стазе, а дугачак је 969 метара и широк 45 метара, са пилоном високим 200 метара.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи