Читај ми!

Беба се родила - шта сада?

Много је проблема које, по рођењу детета, родитеље често сами не могу да реше. Поред едукације коју стичу у породилишту, ту су педијатар, беби сервиси, баке, пријатељи, па и интернет.

Први дани по рођењу детета, у свакој породици испуњени су срећом. Ипак, ни највиспренијим родитељима, који већ имају децу, није лако да се снађу у мору информација, упозорења, савета, новина и препорука.

У већини породилишта у Србији уведене су неке новине у нези тек рођене деце. Тако се више не претерује са хигијеном како се не би скинуо заштитни слој на кожи који чува бебу од инфекција и одржава топлоту.

"Раније се новорођенче купало свакодневно, а данас само по пријему и онда док је у породилишту више не. Ту препоруку дајемо и мајкама", каже Милица Пантовић из Центра за новорођену децу Клиничког центра Крагујевац.

Пантовићева каже да мајке из породилишта одлазе едуковане и потпуно спремне за самосталан рад са новорођенчетом. А колико су и да ли су потпуно спремне, то знају само оне.

"Помогла сам себи тако што сам одлучила да се прикључим вежбама и едукацији за будуће маме. Поента је да не треба никога слушати, осим себе, а савете стручњака прилагодити себи", каже Вишња Младеновић.

"Када желимо да се информишемо, ту је, наравно, педијатар коме се обратимо за најважније дилеме, ту је 'Хало беба сервис' који можемо да зовемо у сваком тренутку, ту је и интернет, мада је он извор брига и проблема, због контрадикторних информација", кажу Ивана и Зое Бигард.

Ивана и Зое кажу да су ту и баке, другарице, али и да је најбоље слушати себе, а не друге. Велику улогу, а неки кажу можда и највећу, у припреми жене за порођај, али и током порођаја и после њега има бабица.

"Поносна сам да сам са свима и даље у контакту, када год имају проблем позову ме, кад год славе рођендан позову ме, тако да су ти малишани и моји 'пренатални другари'", каже бабица и едукатор пренаталних вежби Душица Дишић.

Многе дилеме имају родитељи, а оне које муче здравствене раднике покушали су да реше аутори Водича за основно и специјализовано збрињавање новорођенчади.

Ускоро ће га добити сва породилишта у Србији, дечје болнице и педијатријска одељења у домовима здравља, а ставови и препоруке треба да помогну да брига о здравом или болесном новорођенчету буде уједначена у целој Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво