Читај ми!

Снима се, смањи гас

Саобраћајна полиција последња три и по месеца контролише возаче камерама постављеним на ризичним раскрсницама. Снимање возача даје позитивне резултате, јер је значајно смањен број прекршаја.

У Србији годишње у саобраћајним несрећама погине око 1.000 људи. Најчешћи узроци, поред вожње у алкохолисаном стању, су пролазак кроз црвено светло и неприлагођена брзина. Како би се смањила црна статистика, саобраћајна полиција последња три и по месеца камерама, постављеним на ризичним раскрсницама, контролише возаче.

У том периоду, само у Београду забележено је 32.000 прекршаја, од чега 1.100 пролазака на црвено светло. Ипак, кажу да је и тај број мањи него раније. 

Недељко Муњас из Управе саобраћајне полиције каже да је значајно смањен број прекршаја, који се односе на кретање, пре свега, жутом траком.

"Кад је реч о проласку кроз црвено светло, ту постоји један мањи број возача који не поштује саобраћајну сигнализацију", каже Муњас.

Казне стижу на кућну адресу, углавном у року од месец дана. Од 5.000 динара за вожњу жутом траком, до 31.000 за пролазак на црвено светло.

"Стигла ми је казна за ауто који сам продао, па је казну платио нови власник, али је после 15 дана стигла казна и за мене за вожњу у жутој траци и од тада не улазим у жуту траку", каже Станиша Стојановић, који је кажњен са 5.000 динара.

У Комитету за безбедност саобраћаја кажу да циљ не би требало да буде кажњавање, већ пре упозоравање возача.

Дамир Окановић из Комитета каже да су у иностранству, односно у државама које се озбиљно баве тим проблемом, обично носачи камере у врло јаркој боји и имају и додатне ознаке и симбол да је реч о камери.

Окановић додаје да је на местима где су камере постављене знатно смањен број саобраћајних незгода.

Саобраћајна полиција још не шаље казне за мања прекорачења брзине, иако је то раније било најављено. Због неуређене сигнализације, казне добијају само они које су камере снимиле да су прекорачили брзину за више од 30 километара на час.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи