Читај ми!

Уређење гробља у Приштини

Први пут после 1999. године почело уређивање гробља у Приштини на коме су пре рата сахрањивани православци, католици и Јевреји. Гробље ће убудуће одржавати 12 радника.

Уређивање гробља у Приштини на коме су пре рата сахрањивани Срби православци, Албанци католици и Јевреји, данас је почело први пут након 1999. године. Гробље, које се простире на четири хектара, зарасло је у шибље и друго растиње, а на њему су бројни споменици порушени.

Заменик премијера Косова и министар за локалну самоуправу Слободан Петровић и градоначелник Приштине Иса Мустафа најавили су приликом обиласка радника који чисте гробље, да ће оно бити стално одржавано.

Петровић је рекао да је ово први пут после 1999. године да се градско гробље уређује и очекује да ће на гробљу бити запослено 12 радника који ће га стално одржавати.

Мустафа је навео да су радници већ уредили муслиманско гробље у другом делу Приштине и да сада чисте ово православно, католичко и јеврејског гробље, јер је, како је рекао, недопустиво да оно буде у таквом стању.

Приштински парох Дарко Маринковић рекао је да се уређење гробља обавља уз благослов епископа рашко-призренског и косовскометохијског Теодосија.

Маринковић оцењује да је наважније разумевање косовских власти да се гробље коначно очисти, да верници могу безбедно да обилазе гробове својих упокојених рођака и предака. У Приштини сада живе две породице православних свештеника и више од 60 углавном старијих Срба.

У последње две године на том гробљу сахрањена је само једна Српкиња, рекао је парох и додао да је у том периоду ексхумирано око 15 посмртних остатака који су однети у централну Србију.

На последњим Митровданским задушницама расељени Срби су се жалили да од растиња, трња, шибља о порушених споменика нису могли да приђу гробовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво