Читај ми!

Бродови на дну Дунава

У време ниског водостаја на Дунаву код села Прахова изроне остаци потопљених разарача, крстарица, брода болнице. Код тог села, нацисти су, бежећи пред Црвеном армијом, 1944. године потопили целу Црноморску флотилу.

Почетком септембра 1944. године, нацисти су бежећи пред Црвеном армијом, у операцији "Дунавски вилењак", код села Прахова потопили више од 220 својих бродова, односно целу Црноморску флотилу.

То је била најмоћнија и најбројнија флотила која је икада пловила светом. Гробље бродова који су носили ратни плен из Русије и данас је на дну Дунава.

У време ниског водостаја на Дунаву код Прахова, из таласа мутне реке изроне остаци потопљених разарача, крстарица, брода болнице. Тај призор буди машту, али и сећање последњег живог очевица потапања нацистичке флотиле, 93-годишњег деда Воје. Он каже да никада неће заборавити призор како војници тону са својим бродовима.

"Изађу на брод и вичу 'Хајл Хитлер' и тону са све бродом у воду, а ови што су у овој болници, и они су потонули са бродом", сећа се Војислав Јанковић, очевидац потапања.

Највећа мистерија потопљене флотиле је брод болница, јер су у готово свим истраживањима сведоци говорили да је брод потонуо са најтежим рањеницима.

"Уколико је то у питању, онда је то заиста један озбиљан проблем, ту онда имамо гробницу и то захтева један изузетно озбиљан и пажљив приступ, да би били у складу са свим законским регулативама и међународним конвенцијама", каже археолог Гордана Каровић.

Више од 220 потопљених бродова представља највећи еколошки, безбедносни и пловидбени проблем на Дунаву. У олупинама се, осим ратног плена опљачканог у Совјетском Савезу, налази и велика количина неексплодираних мина и друге ратне технике.

Мало је познато да је навигациона карта на том делу Дунава без уцртаних пловидбених рута, што значи да капетани већ 67 година плове на сопствену одговорност.

"Не постоји препорука од стране Дунавске комисије за правац пловидбе, односно за део реке на којем би она дала зелено светло да се може безбедно пловити", истиче Срећко Николић, капетан унутрашње пловидбе.

Тајна дунавског вилењака

У септембру 2006. године, Европска агенција за реконструкцију финансирала је сонарно снимање олупина, што је била припрема за вађење потопљених бродова. Међутим, сложена и веома скупа операција чишћења корита Дунава обустављена је због економске кризе. И тако се о овом проблему поново, као и деценијама раније, говори само у периоду ниског водостаја.

Ипак, екипа РТС-а направила је преседан, решена да разоткрије многобројне недоумице и легенде које прате нацистичку операцију потапања, "Дунавски вилењак".

У склапању фрагмената које покривају таласи Дунава, помажу археолози, историчари, стручњаци МУП-а и, наравно, ронилачки тим, довољно одважан да зарони у матицу највеће европске реке. 

Документарни филм Тајна дунавског вилењака биће премијерно приказан на РТС-у у септембру 2012. године, на 68 годишњицу потапања нацистичке Црноморске флотиле.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво