Читај ми!

Превенција - лек за рак простате

Једна од најчешћих болести мушкараца је рак простате, а међу оболелима је све више млађих мушкараца. На Уролошкој клиници Клиничког центра Србије, пацијентима је од скоро поред класичне доступна и интервенција без ножа.

Рак простате је једна од најчешћих болести мушкараца док је међу оболелима све више млађих мушкарца. Пацијентима са овим проблемом на Уролошкој клиници Клиничког центра Србије, је од скоро поред класичне доступна и интервенција без ножа.

Од бивших југословенских република она се ради једино у Словенији и Србији.

Ђорђе Павловић из Обреновца доказ је да је рак излечив када се открије на време. Недавно је лапараскопски оперисан а излечио се захваљујући редовним контролама.

"Лекар ме послао на ултразвук и тамо су видели да је простата мало увећана. Послали су ме код уролога, установљен је рак и дошло је до операције" каже Ђорђе Павловић, пацијент.

Лапараскопска операција се обавља кроз пет отвора кроз које се убацују инструменти помоћу којих се изводи операција. Хирург нема додира са органима, а цео процес прати се на екрану.

"Након овог захвата практично нема ожиљака а и губитак крви је знатно мањи. Све се одвија под контролом ока, под камерама. Опоравак пацијента је знатно бржи, чак после шест дана их пуштамо кући." рекао је др Дејан Ђорђевић, Клиника за урологију КЦС-а.

После карцинома плућа, рак простате је најучесталије малигно обољење код мушкараца и често не даје никакве знаке упозорења.

Др Иван Вуковић Клиника за урологију КЦС-а каже да је неопходно што раније јављање лекару у виду превентиве и раног откривања карцинома простате. "Сваки мушкарац би после 50. године већ требао да уђе у ту процедуру провере,да се јави свом лекару опште праксе или урологу који ће урадити одређене тестове".

Пацијенти који не смеју да се подвргну овој интервенцији су они који су недавно имали мождани удар или инфаркт срца. Оно што посебно забрињава јесте да се чак две трећине оболелих лекару јавља тек када болест узме маха. Као основне разлоге немарности мушкараца према свом здрављу лекари наводе стид и страх.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара