Читај ми!

Једна институција за набавке и контролу?

Према предложеним изменама закона о јавним набавкама, планирано формирање централне институције која ће набављати све што треба држави и истовремено контолисати те куповине. Стручњаци кажу да се тиме неће спречити корупција.

Измене закона о јавним набавкама следеће недеље ће ући у јавну расправу, кажу у Министарству финансија. Планирано је да се формира јединствена централна институција која ће набављати све што треба држави и истовремено контолисати те куповине. Стручна јавност већ недељама критикује Владу да је закон урађен у тајности и да се њиме неће спречити корупција у јавним набавкама.

Јавне набаке у Србији не функционишу добро. Трећина куповина обавља се тајним каналима, а годишње се због корупције губи око 500 милиона евра. То се мора мењати - слажу се држава и стручњаци, али не и у томе како то урадити.

У Министарству финансија најваљују образовање централне институције и објављивање свих података о набавкама на интернету.

"Идеја је да се од ступања измена на снагу, почетком године, сва документација и све што је везано за тендерску процедуру објављује на порталу, укључујући и мале јавне набавке", изјавио је државни секретар Министарства финансија Горан Радосављевић.

С новим прописима упозната је Европска комисија, али не и домаћа стручна јавност. Кажу, сазнали су да ће бити укинута садашња Управа за јавне набавке, а ново централно тело ће бити надлежно и за контролу набавки.

"Неко ко спроводи велике јавне набавке ће уједно бити неко ко сам себе контролише. Није се показало до сада да то има смисла", рекао је Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија.

"Кад имате апсолутну централизацију јавних набавки у систему јаких партија, може се десити да неко пролази добро, а неко лоше", истакао је Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Иако грађани више примећују корупцију у свакодневном животу, она у јавним набавкама односи много новца и утиче на то како ћемо живети.

"Јавним набавкама треба дати посебан значај, јер се онда решава питање корупције у врху власти. Ако падне корупција на врху, онда ће се смањивати на свим нивоима", изјавио је Чедомир Чупић из Агенције за борбу против корупције.

Један од проблема у вези с корупцијом јесте и њена непредвидивост.

"Проблем код корупције јесте што нешто морате купити ако уђете у неки простор где влада велика корупција, а не знате колико ћете платити и то је најрискантније за неког одговорног инвеститора", рекао је консултант за стране инвестиције Милан Ковачевић.

Јавне набавке ће бити једноставније и транспарентније, кажу у Министарству финансија и обећавају да ће јавна раправа о закону почети следеће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво