Удвостручен број смртоносних повреда на раду

Током првих седам месеци ове године у Србији је 38 радника преминуло од повреда задобијених на радном месту, док је у истом периоду прошле године настрадало 18 запослених, изјавио министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

"Узрок смртих повреда на раду су углавном некоришћење заштитне опреме, неадекватна обезбеђеност објеката, непримењивање мера безбедности и здравља на раду прописаних законом и недовољна стручност запослених", објаснио је Љајић.

Највише смртних и тешких повреда на раду дешава се у грађевинарству и занатским делатностима, казао је министар рада, додави да је у првих шест месеци ове године Републичка инспекција рада извршила укупно 9.309 надзора, током којих је уочила око 12.000 неправилности.

"И када инспекција рада поднесе кривичну или прекршајну пријаву против несавесних послодаваца, проблем је у томе што само 12 одсто тих случајева добије свој судски епилог", рекао је Љајић.

Министарарство рада и социјалне политике до краја септембра донеће Правилник о коришћењу средстава заштите на раду, а до краја године требало би да буде усвојена и Стратегија безбедности и здрављу на раду, да би се смањио број смртних и тешких повреда на раду, најавио је Љајић.

Председник Гранског синдиката грађевинарства "Независност" Ранко Дрљевић оценио је да је главни узрок повећаног броја повреда на радним местима "рад на црно и јурење профита".

"Повреде на раду чешће се дешавају у приватним него у државним предузећима, због тога што код приватника има више запослених на црно. Неретка је и појава да неквалификовани радници управљају веома захтевним машинама", навео је Дрљевић.

"У Србији се годишње региструје око 100 оболелих од професионалних оболења, што је за око 10 до 15 одсто мање него у земљама Европске Уније", рекао је директор Завода за медицину рада Милан Павловић.

"Разлог томе је што велики број радника ради на црно, па и нема парва на здравствену заштиту. Постоји и проблем у дијагностиковању професионалних болести и њиховиј регистрацији", објаснио је Павловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи