Читај ми!

Протест у Бањи Ковиљачи

Због великог прилива емиграната, грађани Бање Ковиљаче затражили су, на протесту у центру града, да Центар за азил буде измештен из тог туристичког места. Родитељи поручили да од понедељка неће слати децу у школу.

Око 2.000 грађана на протестном скупу у Бањи Ковиљачи затражило је измештање свих илегалних имиграната и азиланата, као и Центра за азил из тог туристичког места.

На скупу симбличног назива "Ко је следећи" говорили су незадовољни грађани и представници туристичких и здравствених радника,  заинтересованих за решавање проблема неконтролисаног прилива имиграната у Бању Ковиљачу.

Упућен је јавни позив министру унутрашњих послова Ивицу Дачићу и комесару за избеглице Републике Србије Владимиру Цуцићу да дођу у Бању Ковиљачу и са мештанима разговарају о решавању тог проблема. Договорено је да родитељи, због сигурности, од понедељка не пуштају децу у школу.

На транспарентима је између осталог писало "Ђуровићу, знаш ли где је Ковиљача", "Дачићу, био си на отварању Центра, дођи и на затварање", "Безбедан живот за нашу децу", "Ковиљача није на продају".

У Бањи Ковиљачи је од раног јутра био приметан већи број полицајаца, а скуп је протекао без инцидената.

Представник грађана Миладин Милић рекао је да се тражи измештање Центра за азил из Бање Ковиљаче, као туристичког места, јер је онемогућен његов даљи туристички развој.

Председник Савета Месне заједнице Бање Ковиљаче Мирослав Вукосављевић позвао је надлежне да дођу у Бању Ковиљачу, да би пронашли одговарајуће решење које би задовољило мештане и које истовремено не би било на штету угледа Србије у свету.

Непосредни повод одржавања митинга је случај силовања држављанке Велике Британије прошлог четвртка, за које је осумњичено петоро имиграната из Авганистана.

Према последњим подацима полицијске станице у Лозници, тренутно ван Центра за азил у Бањи Ковиљачи, који има 80 места, борави више од 2.500 азиланата из Африке и Азије.

Локалне власти су се у неколико наврата обраћали за помоћ Комесаријату за избеглице Србије и премијеру Србије Мирку Цветковићу, али пошто конкретних корака није било, грађани су се сами организовали.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је пре неколико дана да ће полиција учинити све да обезбеди јавни ред и мир у Бањи Ковиљачи која има проблема са великим бројем азиланата из Африке и Азије, али да је Србија у обавези да обезбеди прихватилиште за азиланте.

Дачић је тада рекао да је, према међународним конвенцијама, Србија у обавези да обезбеди боравак азиланата, наводећи да је право на азил једно од основних људских права.

Министар је навео да је неопходно отворити још прихватилишта за азиланте како би се равномерно распоредили на територији Србије, али да они не могу бити протерани из земље.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво