Читај ми!

Честитке за Курбан бајрам

Уочи прославе Курбан бајрама, београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић честитао свим муслиманима Србије уз очекивање да ће они "припадати својој вери и поштовати државу у којој живе". Главни муфтија ИЗ у Србији Муамер Зукорлић, у бајрамској честитци, поручио да се празник дочекује у знаку иницијативе за обједињавање исламске заједнице.

Београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић честитао је Курбан бајрам свим муслиманима Србије уз очекивање да ће доћи до споразума којим ће муслимани "и припадати својој вери и поштовати државу у којој живе".

Јусуфспахић је навео да ће бајрамска молитва, Бајрам намаз, бити одржана сутра ујутру у седам часова у Бајракли џамији и позвао вернике да се, због радова на џамији, преоријентишу на локалне објекте, на Палилули, у Земуну и на Новом Београду, где ће такође бити обављене молитве.

И главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић честитао је муслиманима Курбан Бајрам, поруком да се ове године он дочекује у знаку иницијативе за обједињавање јединствене исламске заједнице.

"Јединствена исламска заједница представља стожер свих муслимана и један је од стубова стабилности државе и друштва", наводи се у Зукорлићевој бајрамској поруци, и додаје да таква исламска заједница представља гарант против злоупотребе вере у сврху насиља.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић честитала је свим верницима муслиманске вероисповести Курбан Бајрам, истичући да је тај велики празник корак на путу толеранције, слоге, разумевања и међусобног поштовања.

"Желим да празник обележите у радости, миру и добром здрављу, са својим породицама и пријатељима", поручила је Ђукић Дејановић у честитки коју је упутила у своје и име свих народних посланика.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић честитао је Курбан Бајрам и пожелео да сваки појединац и породица овај празник дочекају и проведу у миру, задовољству и међусобној слози и љубави.

"Нека осећања, која прате велики празник, пробуде у сваком муслиману уверење да само удруженим напорима можемо допринети да се у Србији као заједничкој држави поштују културне и верске различитости", наведено је у честитки.

Сви муслимански верски празници рачунају се по месечевој, а не по сунчевој години. Курбан бајрам (или Дан жртве) обележава се два месеца и 10 дана после Рамазанског бајрама. Курбан бајрам, који се прославља четири дана, назива се и хаџијски зато што се тога дана завршава главно годишње ходочашће Кабе у Меки.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво