Читај ми!

Дан Војнотехничког института

Војнотехнички институт обележио 63 године постојања. Професионалним и стручним радом забележили сте видан напредак у развоју средстава наоружања и војне опреме, навео је Драган Шутановац у честитки.

Највећа војна научно-истраживачка установа у Србији, Војнотехнички институт, презентацијом достигнућа и доделом признања обележио је свој дан у знак сећања на оснивање 3. новембра 1948. године.

Основни задатак ВТИ је истраживање и развој нових и модернизација постојећих средстава наоружања и војне опреме за све видове Војске Србије.

Војнотехнички институт је део Управе за одбрамбене технологије, Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране, а та војно истраживачака установа акредитована је као научна институција Србије.

У тој војној научно-истраживачкој установи, у протекле 63 године развијено је и уведено у употребу у Војску више од 1.300 средстава наоружања и војне опреме.

Међу онима који се издвајају су и беспилотне летилице "врабац" и "пегаз", које се и даље усавршавају, авион "ласта" као и лансер за ракете калибра 20 милиметара, снајперски метак 12,7 милиметара и заштитна маска м-3.

Основни задаци су истраживања у специфичним војнотехничким подручјима која служе као основа за програме развоја нових средстава наоружања и војне опреме.

Развој нових савремених средстава и система и модернизација постојећих, такође су задаци ВТИ, као и учешће у реализацији задатака и програма у области војне научнотехничке сарадње с иностранством.

У задатке ВТИ спадају и пружање стручне помоћи предузећима војне индустрије као и пружање услуга цивилном сектору.

Дан установе свим припадницима те војно-истраживачке установе честитао је и министар одбране Драган Шутановац.

"Професионалним и стручним радом забележили сте видан напредак у развоју средстава наоружања и војне опреме", навео је Шутановац у честитки.

Шутановац је истакао да су припадници ВТИ тиме "задржали углед те установе и постали значајан ресурс Министарства одбране и Војске Србије за реформу и јачање оперативних способности јединица наше војске".

"Честитајући вам празник, желим вам успехе у даљем раду", истакао је Шутановац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи