Читај ми!

Краљево, годину дана после

Годину дана после разорног земљотреса, у Краљеву су саграђене 462 монтажне куће, обновљено око 13.000 оштећених приватних породичних објеката и око 8.500 станова. Земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале погодио је Краљево и околину у 1.56, 3. новембра 2010. године.

На данашњи дан пре годину дана Краљево је погодио земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале у којем су страдале две особе, а oко 180 људи је задобило лакше телесне повреде.

Теже или лакше је оштећено око 16 хиљада кућа, 8.500 станова, 33 школе и неколико стотина привредних објеката. Последице земљотреса осетило је око 80 хиљада Краљевчана.

Материјална штета процењена је на 2,5 милијарде динара и то само на индивидуалним стамбеним објектима. Неку врсту помоћи добило је скоро 80.000 грађана Краљева.

За протеклих годину дана, уз помоћ Владе Србије, која је обезбедила 2,3 милијарде динара за санацију последица земљотреса, саграђене су 462 монтажне куће, 13 хиљада домаћинстава је обновљено, као и 8.500 станова.

Десетак одсто средстава дали су различити донатори, приватна и јавна предузећа, удружења, амбасаде, братски градови.

Пре неколико дана, завршена је обнова последњих пет школа које су биле оштећене у земљотресу. Тиме је, међутим, завршена само сеизмичка санација школских објеката, после које су они постали безбедни за децу.

За другу фазу санације су остали, у зависности од тога шта је појединим школама неопходно, молерско-фарбарски радови, замена столарије, подова или кровова. Краљевачке школе ће за средства која су им неопходна за такве радове конкурисати код Министарства просвете.

У земљотресу је тешко оштећен и Здравствени центар "Студеница", али неки делови тог центра још нису обновљени.

Директор ЗЦ "Студеница" Драган Арсић рекао је јуче да су саниране последице на згради Поликлинике и Хируршког блока, али да највећи проблем остаје Интернистичка болница која је пре годину дана исељена и чија санација још није почела.

"Ако Европска инвестициона банка одобри кредит за урбану ревитализацију Краљева, део тог пакета биће и бесповратна средства за санацију Интернистичке болнице. Ако до тога не дође, Влада Србије ће из других извора обезбедити средства", рекао је Арсић.

У земљотресу 3. новембра, са епицентром у селу Витановцу, страдао је брачни пар Наталија и Синиша Сташић. Потрес је трајао неколико секунди и осетио се у целој Србији.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво