Читај ми!

Зимско рачунање времена

У ноћи између суботе и недеље завршава се летње, а почиње зимско рачунање времена. Часовнике треба вратити један сат уназад, са три на два сата.

Летње рачунање времена у Европи завршава се у ноћи између суботе и недеље. Часовнике 30. октобра у 3.00 треба вратити за један сат, на 2.00 сата.

Померање казаљки у Западној Европи уведено је почетком 1970-их година, уз образложење да се тиме "продужава" дан, омогућују уштеде у потрошњи електричне енергије, повећава продуктивност, побољшава прилагођавање људи и радни дан чини ефикаснијим.

Од 2002. године Европска унија, као и остале земље на Континенту одредиле су да летње време почиње последње недеље марта и да се завршава последње седмице октобра.

У свету се време на такав начин мења у приближно 70 земаља, углавном северне хемисфере.

У Србији је летње рачунање времена уведено 27. марта 1983. године. Од 1995. године сатови су померани у последњој седмици септембра на основу одлука које је доносила Влада, а пре пет година донет је нови закон којим је летње рачунање времена усклађено са Европском унијом.

Русија остаје у "летњем времену"

Поред Исланда, једине европске земље која није увела зимско и летње рачунање времена, овог викенда ни Руси, први пут после 30 година неће померати казаљке часовника уназад.

Русија остаје у "летњем времену", по Закону о рачунању времена, који је пролетос донет на иницијативу председника Дмитрија Медведева.

"Нећемо прелазити на зимско време", рекао је тада руски председник, уз напомену да је прилагођавање померању казаљки повезано са стресом и оболевањем људи.

Расправе о сврсисходности померања казаљки воде се од увођења те праксе 1981, а према подацима последњих анкета 63 процената Руса одобрава укидање "зимског времена".

Следећи пример Русије, о укидању зимског рачунања времена размишљају и Белорусија и Украјина, а на позитивну страну такве одлуке указују и Данци.

Руски експерти ипак упозоравају на неке негативне последице укидања традиционалног померања казаљки, посебно за енергетске компаније.

Вишетарифни струјомери у Русији су, наиме, програмирани да аутоматски прелазе на зимско односно летње време. Енергетичари су преузели обавезу да бесплатно поново програмирају таква бројила, каквих је само у Москви више од милион.

И пословни људи би могли да имају проблеме, будући да ће временска разлика са Европом бити за један сат већа, што се не сме заборавити у планирању пословних састанака.

Поједини аналитичари страхују да ће се укидање "зимског времена" у Русији одразити и на берзанску трговину.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво