Ливница загађује насеље

Отровним гасовима фабрике обојених метала "034" озбиљно је угрожено здравље људи, а отпад загађује земљу и воду. Грађани Илине Воде од 2000. године воде борбу са ливницом али се проблем не решава, упозоравају еколози.

Представници "Еко мреже" из Крагујевца наводе да се гасовима из ливнице загађују ваздух, земља и вода, а самим тим и здравље грађана, па позивају локалне власти и посланике из тог града да се укључе у решавање проблема у насељу Илина Вода.

Председник Удружења грађана "Еко парк-Илина вода" Слађан Ракић, рекао је да грађани још од 2000. године "воде борбу са ливницом, али се проблем не решава" и да ливница последњих месеци "још интензивније" испушта отровне гасове у ваздух.

"У предузећу се редовно обављају анализа отпадних гасова и контроле еколошке инспекције. Понекад долази до "извесних искакања у односу на прописане параметре", али се у ливници предузимају све мере да се спрече евентуални акциденти." изјавио је директор ливнице Јован Алексић.

Алексић је нагласио и да је ливница инвестирала у набавку савремених филтера и да је радницима наложен појачан опрез и дисиплина како би се отклонила могућност за повећано загађење.

Мрежа од 18 невладиних организација које се баве екологијом тражиће да се формира посебно тело за заштиту животне средине, град ће расписати конкурс за пројекте, а еколошки динар који се плаћа приликом регистрације возила усмериће се за решавање проблема у области екологије најавио је председник "Еко мреже" Крагујевца Милисав Пајевић.

Преко пута Ливнице обојених метала "034" која се налази у делу индустријске зоне, на 100 метара од првих кућа и обданишта у насељу Илина Вода, налази се парк који су грађани уредили и претворили у еко оазу са мини зоо-вртом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи