Читај ми!

Завршен попис становништва

Током петнаест дана пописа попуњено укупно 7.387.367 образаца, рекао за РТС директор Завода за статистику Драган Вукмировић. Грађани који се нису пописали, имаће могућност да то учине 16, 17. и 18. октобра, у пописним комисијама општине или града где живе.

Попис становништва и имовине у Србији званично је завршен. Директор Завода за статистику Драган Вукмировић каже за РТС да је током пописа попуњено укупно 7.387.367 образаца, од тога у Београду 1.667.201, а у Војводини 1.972.347. Први резултати пописа биће објављени 15. новембра у 12 часова.

Грађани, који из било ког разлога нису стигли да се упишу, имаће могућност да то учине 16, 17. и 18. октобра у пописним комисијама на територији општине или града где живе.

"Прва фаза пописа је завршена 15. октобра, како је и планирано. Сада се налазимо у другој фази у којој желимо да омогућимо нашим грађанима који нису пописани да то учине", рекао је Вукмировић и додао да је одзив грађана превазишао сва очекивања.

Једини изузетак је општина Прешево где је, због бојкота Албанаца, пописано свега четири до пет одсто становништва. Упркос позивима на бојкот пописа у Новом Пазару, у Пописној комисији задовољни су одзивом.  

"За 15 дана пописано је 107.836 лица или 27.426 домаћинстава. Оно што карактерише попис јесте да су се грађани уредно одазвали и бојкот је занемарљив", рекао је Сулејман Мицевић из Пописне комисије Новог Пазара.

Грађани који желе да искористе додатна три дана, могу да се јаве на бесплатан број телефона 0800 335 599 и да добију прецизне информације где треба да дођу, ако из било ког разлога нису пописани. 

Највише неуписаних остало је у Београду и Новом Саду, док је у мањим местима евидентирање становника завршено.

Први, још непотпуни резултати пописа за поједине градове у Србији показују значајно смањење броја становника.

Установљено је, наиме, да на подручју Чачка живи 105.832 становника, што је мање у односу на прошлогодишња предвиђања Завода за статистику. Пре само једне деценије, Чачак је заједно са околином имао око 117.000 житеља.

Миграције у престоницу

Осим пада стопе наталитета, о "осипању" становништва говоре и подаци надлежне службе МУП-а, према којима се из овог града у току прошле године и званично одселило око 2.000 лица млађих од 30 година.

Истовремено, заустављено је исељавање из Суботице, Шапца, Инђије, Свилајнца и Јагодине.

"Јагодина и град са околином има више становника него према попису становника 2002. То је још један од доказа да се у Јагодини боље и лепше живи", рекао је председник Пописне комисије у Јагодини Мирослав Цвијетић.

У Лесковцу се за последњих десет година број становника смањио за око 8.000, показују непотпуни резултати градске пописне комисије.

Према попису из 2002. године, у лесковачкој општини живело је 156.252 грађана, а на управо завршеном попису пријавило се 148.048 становника.

Пре десет година у Србији је постојало 300 напуштених села, сада је тај број вишеструко већи. Сваке године нестаје по један град величине Кикинде или Ћуприје.

Уколико се тај тренд настави, процењује се да ће за 20 година Србија имати милион становника мање. Да би један народ опстао, потребно је да иза једног пара остане двоје деце. Породица у Србији, међутим, статистички, једва да је трочлана.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи