Читај ми!

Отворен мост код Бешке

Председник Борис Тадић и министари Милутин Мркоњић и Оливер Дулић обишли нови мост на Дунаву код Бешке, који је данас отворен за саобраћај. Ово је тренутак за који политичар живи, рекао Тадић.

Нови мост код Бешке, који је око 16 часива отворен за саобраћај, обишли председник Србије Борис Тадић у пратњи министара Милутина Мркоњића и Оливера Дулића. "За овакве ствари живим", рекао је Тадић задовољан реализацијом грађевинског подухвата на Дунаву, на Коридору 10.

"Много сам задовољан због овога што смо урадили", рекао је председник Србије, додавши да не види сврху бављења политиком ако иза тог ангажмана не остану мостови, путеви и други инфраструктурни пројекти.

"Завршили смо и мост на Ади Циганлији, радимо све деонице на путевима према Македонији, премна Крушевцу и још много великих послова", констатовао је Тадић.

Председник је реч о да ће бити много оних који ће данас рећи "шта сте чекали до сада".

"Али, сви који критикују морају да имају у виду чињеницу да с нашим суседима не можемо да се поредимо. Говорио сам с градитељима, причали су ми о тешкоћама, али верујем да ће мост издржати 125 година, колико градитељи кажу да му је рок трајања", рекао је Тадић.

"Велика је ствар кад изградите нешто што ће остати на употребу за три генерације", рекао је председник Србије.

"Волим кад ходамо по нечему што даје сигурност, верујем да људи више неће страдати овде. Враћамо самопоуздање у наше инжењере и градитеље, захвални смо и аустирјској фирми "Алпина". За све грађане Србије имамо једно заиста добро решење" рекао је Тадић.

Према његовим речима, кад се доврши инфраструктура и мост код Бешке повезаће нас боље са земљама ЕУ.

Тадић је рекао да Србија има "неке политичке проблеме с Европском унијом последњих дана, али има и неке принципе од којих неће одустати".

Бољи услови живота за грађане Србије

"Много је, међутим, важније оно што овим мостом обезбеђујемо нашим грађанима, а то су бољи услови живота", рекао је председник Србије.

Кад је реч о другим великим инфраструктурним пројектима, "не идемо довољно брзо", рекао је Тадић, "али, убрзаћемо".

Мост код Бешке дугачак је 2.205 метара, са пројектованим веком 125 година. Тај мост на Коридору 10 назван је "близанац", јер је изграђен на мање од пет метара од старог моста код Бешке.

У мостоградњи представља последњу реч технике, а градило га је предузеће "Алпина". Стари мост, који је изграђен 1975. године, према пројекту Бранка Жежеља, користиће се и даље.

"Као и стари мост, његов брат близанац и овај мост спада међу најдуже мостове у Европи, а на Дунаву је најдужи", рекао је заменик директора пројекта "Алпине" Слободан Митровић наводећи да нови мост има централни распон над реком дугачак 210 метара.

"У нови мост је уграђено 67.000 кубика бетона, 50 километара каблова за преднапрезање, 10.000 тона арматуре, најквалитетније дилатације из Швајцарске и други савремени материјали", рекао је Митровић.

У наредном периоду, требало би да буде завршена и реконструкција старог моста са приступним путевима, па ће после отварања новог моста стари бити у једном периоду затворен због радова.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво