Читај ми!

Парада у четири зида

Организатори Параде поноса, уместо шетње по улицама Београда, одржали двочасовну конференцију за новинаре под називом "Парада у четири зида".

"Парада у четири зида" - назив је скупа који су у Медија центру одржали чланови Организационог одбора Параде поноса након што је полиција забранила све скупове високог ризика заказане за овај викенд.

На скупу су, између осталих, учествовали и специјални известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин, професори Универзитета Србијанка Турајлић и Саша Гајин, глумице Мирјана Карановић и Срна Ланго.

"Ово је једини Прајд који смо могли да одржимо данас, Прајд у четири зида", објаснио је члан Организационог одбора Горан Милетић.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин каже да одлука о забрани Параде поноса можда неће утицати на текст препоруке Европске комисије о кандидатури Србије за чланство у Европској унији, али ће свакако утицати на одлуку чланица ЕУ да ту препоруку прихвате или не.

"Препорука Европске комисије нема никаквог ефекта ако је не усвоје све чланице ЕУ", рекао је Кацин током "Параде у четири зида".

Директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић рекао је да је Влада Србије забраном скупова, укључујући и Параду поноса, показала да је голорука и да нема начин да осигура оне који штите једино уставно право.

Коментаришући изјаве званичника да полиција има сазнања да су припремани напади на учеснике Параде поноса, амбасаде, па и на полицију, Димитријевић је рекао да су то озбиљна кривична дела и да је кажњива чак и њихова припрема.

Димитријевић: Парада забрањена "заувек"

"Очекујемо да се то истражи, јер је полиција дужна да то даље испита ако зна да се такви напади припремају", рекао је Димитријевић и констатовао да је Парада поноса забрањена "заувек", јер ће се сваки пут јавити они који су против те манифестације и чији су скупови само одложени.

Глумица Мирјана Карановић подсетила је на паролу "Београд је свет" коришћену током демонстрација Београђана који су захтевали демократске промене у Србији 90-тих, и у знак протеста због забране Параде поноса симболично се изјаснила као "ванземаљац".

Професорка Србијанка Турајлић рекла је да Парада поноса није отказана зато што је држава немоћна пред хулиганима, већ зато што неће да им се замера јер су јој потребни за неке "активности".

Турајлићева је критиковала званичнике Србије због неспособности да увиде потребу за унутрашњим променама да би Србија била боље и напредније друштво, а не зато што то од ње захтева ЕУ.

МУП је у петак, на основу безбедносних процена, забранио одржавање више скупова најављених за суботу и недељу, међу којима је била и Парада поноса.

На улицама Београда приметно је појачано присуство полиције да би се, како објашњавају у МУП, спречили покушаји окупљања упркос забрани. Полиција је током дана привела шесторицу младића код којих су пронађене фантомке и бејзбол палице.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво