Читај ми!

ЛГБТ активисти на Теразијама

Тридесетак активиста ЛГБТ организација на кратко зауставило саобраћај на Теразијама. Акција уследила после конференције за новинаре поводом отказивања Параде, на којој је истакнуто да "није било политичке воље и да је то велики корак уназад". Повећан број припадника полиције на улицама Београда.

Чланови организационог одбора Параде поноса на кратко су данас, после конференције за новинаре у Медија центру одржане поводом забране одржавања Параде поноса, изашли на улицу и зауставили саобраћај на Теразијама.

Тридесетак активиста ЛГБТ организација на Теразијама зауставило је саобраћај држећи транспарент на коме је писало "Љубав. Нормално", на изненађење возача који су се заустављали и малобројне полиције која је стајала на улазу у Медија центар.

Акција је завршена мирно, а убрзо је пристигао и већи број полицајаца. Саобраћај на Теразијама после неколико минута је нормализован. У већим градовима у Србији на улицама се налази већи број полицајаца него што је уобичајено.

На претходно одржаној конференцији за новинаре чланови организационог одбора Параде поноса оценили су да је држава одлуком да забрани одржавање Параде "капитулирала" и да не може да изађе на крај са хулиганима.

"Не верујем да су безбедносне процене биле толико лоше да Прајд није могао да се одржи. Није било политичке воље за то", рекао је Горан Милетић из Организационог одбора Параде поноса.

Јованка Тодоровић, чланица Организационог одбора, подсетила је на изјаву градоначелника Драгана Ђиласа који је прошле године после одржане Параде поноса рекао да је то био један "тужан дан за град Београд" и оценила да је данашњи дан "тужан за све".

Тодоровићева је навела да је одлуком о забрани учињен "не један, него сто корака уназад, када су у питању људска и мањинска права" у Србији.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић апеловала је на грађане Србије да, после одлуке МУП-а Србије о забрани одржавања свих скупова током викенда, својим понашањем и непосредним ангажманом допринесу спречавању насиља.

Петрушићева је грађане и грађанке Србије позвала да у новонасталим околностима поступају разумно и да се лично ангажују на очувању и изградњи културе мира, толеранције, уважавања различитости, као основних вредности демократског друштва, наведено је у саопштењу.

Међународна организација Амнести интернешенел (АИ) оценила је да је одлука српских власти да забране одржавање Параде поноса у Београду "мрачан дан за људска права" у Србији.

"Српске власти су, као и 2009, поклекнуле под притиском десничарских група које не разумеју нити поштују право на слободу изражавања, које је загарантовано српским уставом и законом", изјавила је истраживач АИ за Балкан Сиан Џонс.

АИ оцењује да забрана "Параде поноса" представља "огроман корак назад за људска права у Србији и велики уступак владе десничарским националистичким групама, посебно Дверима и Образу".

Делегација ЕУ у Србији изразила је жаљење што најављена Парада поноса неће бити одржана у Београду и позвала власти да заштите права мањинских заједница.

Шеф политичког сектора Делегације ЕУ у Србији Томас Њоки поручио је српским властима "да није све у доношењу и усвајању закона, већ да је суштина у њиховој примени".

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво