Корупција мучи факултете

Најновије истраживање Београдске отворене школе показује да су на државним факултетима међу главним проблемима нетранспарентност финансија, корупција у припремној настави, варање на испитима, присилна куповина уџбеника.

На државним факултетима у Србији присутна су системска корупција, неетичке и коруптивне радње, како у управама факултета, код професора, тако и код самих студената, показало је најновије истраживање Центра за развој образовања Београдске отворене школе.

На факултетима су и даље присутни проблеми нетранспарентности финансијских токова, корупција у припремној настави за упис, варање на испитима, приватна настава, присилна куповина уџбеника, нејасни критеријуми за формирање школарина и такси.

Истраживање је рађено појединачно по факултетима, па је тако на Правном факултету Универзитета у Београду најчешћи облик нелегалних активности при упису - накнадно убацивање студената на ранг-листу.

Готово сви кандидати за упис (97,2 одсто) који су похађали припремну наставу, наводе да професори говоре шта треба, а шта не треба учити за пријемни, да се одређени део градива уопште не учи или прескочи.

На Факултету политичких наука 99 одсто студената не зна шта све улази у цену такси.

На Економском факултету фокус истраживања био је на уџбеницима, па је 31,5 одсто испитаних студената навело да је у току школовања лично било приморано да купи нов наставни материјал.

На Пољопривредном факултету 75 одсто студената било је приморано да купи уџбеник од професора, а 35 одсто је због тога на испиту добило вишу оцену. При томе, скоро половина студената куповало је књигу директно од професора.

Истраживање на Медицинском факултету показало је да 30 одсто студената сматра да се на приватним часовима добијају испитне комбинације и одређене бенефиције.

Један од испитаника признао је да је заобишао званичан процес пријема студената на том факултету, а 40 одсто њих навело је да би варало на испиту уколико би било у прилици, а да не буду ухваћени.

На Факултету организационих наука 21,5 одсто испитаника навело је да преписује од колега на испиту, а 14,6 одсто њих да преписује са "пушкица".

Професор Чедомир Чупић, члан одбора Агенције за борбу против корупције, указао је да су последице корупције у образовању огромне.

Подсетивши на аферу "Индекс", у којој је ухапшена некадашња помоћница министра просвете, Чупић је упитао зашто толико дуго траје судски поступак и зашто су се поједини оптужени професори вратили на факултет.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да је за смањење корупције потребно прихватити вредносни став да је образовање врхунска вредност, као и да се закони морају примењивати без решења која остављају простора за различито тумачење.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво