Читај ми!

Освештана црква у Ђаковици

Око 50 Срба присуствовало освештењу цркве Успења пресвете Богородице у Ђаковици, која је током службе преименована у манастир. Служби, коју су служили владика рашко-призренски Теодосије и митрополит Амфилохије, присуствовао и нови командант Кфора.

Црква Пресвете Богородице у центру Ђаковице данас је освештана и постала је манастир, метох манастира Високи Дечани, а замонашене су две искушенице које су живеле у цркви.

Око педесетак Срба, који су кренули у Ђаковицу на освештење цркве, на административном прелазу Мердаре више од два сата су чекали пратњу Кфора, изјавио председник општине Ђокица Станојевић. 

Аутобус у коме су се налазили Срби прешао административни прелаз без проблема, рекао је Станојевић.

Чин освећења храма и свету архијерејску литургију у препуном храму служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика рашко-призренски Теодосије.

У беседи после освећења и литургије митрополит Амфилохије је нагласио да се са обновом распете светиње у Ђаковици обнавља црква Христова и да "храм сија светлошћу богопознања и Божијом љубављу".

Митрополит Амфилохије је истакао да се са Божијом љубављу обнављају сви народи и сви људи. "То је знак да се Косово и Метохија креће у духу обнове и обнављања", рекао је митрополит и захвалио се епископу рашко-призренском на труду и вери којим је храм у Ђаковици обновљен.

Епископ Теодосије је узвратио митрополиту и подвукао да то није рађено људском силом, већ "вером у Бога и љубављу старица које су остале у Ђаковици".

Литургији су, осим свештенства и монаштава епархије рашко-призренске, присуствовали и Срби из Метохије као и нови командант Кфора Ерхард Древс. 

Од неколико хиљада Срба, колико је до 1999. године живело у Ђаковици, данас је остало само пет старица.  

Оне живе у конаку цркве Успења пресвете Богородице, који 24 сата обезбеђују припадници косовске полиције.

У мартовском погрому 2004. године храм и стара кућа из 19. века, у којој су једини српски становиници града живели под заштитом италијанског Кфора, потпуно су уништени.

Старице су евакуисане у Високе Дечане, одакле су поново прошле године
ошле у Ђаковицу у обновљену цркву и дом.

Екипи РТС, која је покушала да сними како изгледа Ђаковица данас пришао је извесни мушкарац у цивилу, са камером, фотоапаратом и радио станицом у руци.

Рекао је екипи да се врати у цркву. Полиција неклико метара даље, није раговала. У једном тренутку, иста особа је ставила руку на објектив камере. Уз јаке мере безбедности данас инцидената у Ђаковици није било.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво