Читај ми!

Од сутра обавезна нова прва помоћ

Нов комплет прве помоћи од сутра обавезан за све возаче. Саобраћајна полиција ће до краја месеца упозоравати возаче, а од 1. октобра и кажњавати. Kазне износе од 5.000 до 600.000 динара.

Возачи у Србији од сутра су обавезни да у својим возилима имају нове комплете прве помоћи, по прописаном стандарду, а предвиђене казне се крећу од 5.000 до 600.000 динара.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић је у изјави Танјугу позвао возаче да испуне ту обавезу и подсетио да је примена нових правила већ била одлагана.

Начелник Управе саобраћајне полиције пуковник Драгиша Симић раније је рекао да ће полиција од 1. октобра почети да кажњава за непоштовање те обавезе.

"Саобраћајна полиција ће у почетку, као и до сада када су нови саобраћајни прописи у питању, само контролисати и упозоравати возаче на неправилности", рекао је Симић.

Цене комплета варирају у зависности од продајног места, а углавном се крећу око 2.000 динара.

Реч је новим комплетима прве помоћи чији је садржај одобрила Агенција за лекове и медицинска средства Србије. Прва помоћ мораће да се мења на сваких пет година.

Комплет за аутомобиле од 18 елемената 

Уколико одређеном медицинском средству истекне рок трајања, возачи ће моћи да га замене исправним производом и цео сет ће се сматрати важећим.

Битно је да су сва средства у кутији на броју и да су исправна, тј. да имају одговарајући рок трајања, без обзира на датум наведен на кутији.

Мотоциклисти треба да имају нови комплет са 12 елемената, а аутомобили, теретна возила и аутобуси комплет са 18 елемената.

Комплет прве помоћи за аутомобил садржи завоје, стерилне газе, фластере, маказе, игле, пе-ве-це кесе и рукавице за једнократну употребу, као и изотермални прекривач, средство за давање вештачког дисања и упутво за давање прве помоћи.

Возачи могу да користе комплете прве помћи седам произвођача чији производи задовољавају стандарде, а то су "Каран Ко", "Галеника", "Ем-Бе-Ес Техно д.о.о.", "Медитекс А.Д.", "Тосама д.д.", "Европа лек д.о.о." и "Алтиос.д.о.о".

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи