Без јединственог става о приватизацији

Синдикалне вође немају јединствен став о завршетку процеса приватизације у преосталих 300 друштвених предузећа. Док једни сматрају да у овом моменту није паметно наставити са приватизацијом, други истичу да је неоходно у рекордном року приватизовати преостала предузећа.

Лоша приватизација ујединила је многе раднике у Србији који су штрајковима исказали незадовољство, али не и синдикалне вође који о завршетку тог процеса у преосталих 300 друштвених предузећа немају једиствен став.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић сматра да у овом моменту није паметно наставити са приватизацијом тих преосталих предузећа.

Указавши да за те фирме нема ни интересовања, нити правих инвеститора који би их куповали, Орбовић је оценио да би најгоре решење било да се предузећа ликвидирају.

"Најбоље решење је да у једном моменту држава постане њихов власник, или да то дозволи радницима или менаџменту тих предузећа и да на тај начин покуша да дође до решења до неких бољих времена", рекао је Орбовић Танјугу.

Говорећи о већ приватизованим фирмама у којима власници не поштују купопродајне уговоре, Орбовић је објаснио да је у таквим случајевима јасна законска процедура.

"Или ће та фирма и даље функционисати или ће ићи у стечај - то је ствар избора државе". Али, одлазак свих тих фирми у стечај - било би недопустиво и равно катастрофи", нагласио је Орбовић.

Председник Савеза самосталних синдиката додао је да, уколико се сазна да је неко извршио кривично дело да би приказао да је инвестирао у ту фирму, онда држава, односно МУП и правосуђе, морају да реагују, а затим и да се раскине купопродајни уговор.

Паралелни живот приватне и друштвене имовине 

Лидер друге по величини синдикалне централе у Србији Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак, међутим, сматра да уместо ревизије, коју траже радници и други синдикати, треба у рекордном року приватизовати преостала предузећа.

"Реч је о полумртвим предузећима, која не треба вештачки држати у животу и замајавати њихове запослене, треба их приватизовати у хитном року и то за недељу дана", рекао је Чанак Танјугу.

Према његовим речима, на тај начин би најзад престао паралелни живот приватне и друштвене имовине, "која служи само за разне облике муљања".

"Бојим се да из очаја не почну да продају у бесцење Водовод, Електродистрибуцију, Железницу, и друга национална добра", упозорио је Чанак и истакао да ће у децембру Србија обележити неславни рекорд, незапамћен у свету - 20 година од почетка приватизације која још увек није завршена.

"Приватизација је код нас почела децембра 1989. године и још увек је у току, а што је зачуђујуће, нико се не пита зашто тај процес тако дуго траје", рекао је Чанак.

Указавши да су је сви почели после и завршили у року од најкасније четири године, Чанак је оценио да је у Србији приватизација "сјајан бизнис" за неке људе и да због тога није могућа ревизија тог процеса.

Раскинути уговори од 472 милиона евра

"Ко ће да саопшти да је неко пре десет година зарадио огромне паре и отпустио 5.000 људи. Ко ће то данас политички хтети да саопшти, када је тај што је учествовао у томе сада у коалицији са оним који то треба да саопшти", истакао је Чанак.

Према подацима Агенције за приватизацију, у Србији је од 2002. године до данас поништено је 424, од укупно 2.504 уговора о приватизацији, при чему су раскинути уговори имали укупну вредност од око 472 милиона евра.

Најчешћи разлог раскида уговора са новим власницима предузећа је неиспуњавање обавеза које се односе на инвестирање и поштовање социјалног програма, престанак производње, на неисплаћивање купопродајне цене и продају имовине фирме.

Од укупно 2.504 приватизована предузећа, 1.717 је продато методом аукције, од чега је поништено 403 уговора. На тендерима је до сада продато 108 предузећа, од чега су са 21 купцем раскинути уговори због непоштовања одредби уговора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво