Припреме за пандемију

Због масовнијег оболевања од новог грипа током јесени и зиме, очекује се одсуствовање с посла великог броја грађана и предузећа би требало да направе планове за рад у таквим околностима, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Домаћа предузећа нису забринута због ширења вируса.

Члан Радне групе Министарства здравља за праћење вируса новог грипа Бранислав Тиодоровић изјавио је да се због масовнијег оболевања од новог грипа Х1Н1, током јесени и зиме, очекује одсуствовање с посла великог броја грађана и да би предузећа већ сада требало да направе планове за рад у таквим околностима.

Тиодоровић је Танјугу рекао да талас грипа неће бити јак и да се очекују углавном лакше клиничке слике, али да ће Радна група свакако дати препоруке за рад и функционисање различитих сектора у земљи.

Како је рекао, та група је још пре три године, "када је био актуелан птичији грип, опаснији од мексичког", направила предлоге и планове за различите делатности - школство, трговину, локалне заједнице, предшколске установе, банке, јавна предузећа и да се он тренутно усклађује са потребама у садашњим околностима.

Према Тиодоровићевим речима, нема разлога за панику, али мере треба предузети на време како би се спремно дочекала два или три ударна таласа вируса Х1Н1, која се очекују током јесени и зиме.

"Најважније је обезбедити да они који су болесни, имају температруру или неку респираторну инфекцију, не долазе на посао и да послодавац буде свестан да је у супротном то и за њега штета", упозирио је Тиодоровић.

Нагласио је и да треба обезбедити довољне количине заштитних средстава и водити рачуна о хигијени како би се смањили ризици преношења.

Епидемиолог је добрим оценио то што вирус у "нашим условима" не може да делује као на јужној хемисфери или Великој Британији, где је знатно нижа темепература и већа влажност ваздуха што "погодује" ширењу вируса.

Угрожене групе

"Треба размишљати о томе како ће услед масовније заразе бити збринуто социјално угрожено становништво које нема могућности да буде у кућној изолацији као и за ту сврху могућност коришћења објеката који до сада нису били у употреби", рекао је Тиодоровић.

Како је оценио, уколико се вакцина за грип добије ускоро, прво би требало вакцинисати децу, младе и становништво које се бави пословима где постоји опасност да дођу у контакт са оболелима, као што су здравствени радници.

Без обзира што је Србија већ наручила три милона доза те вакцине, која би према речима Тиодоровића, могла у најбољем случају да стигне крајем новембра, питање је када ће она и бити испоручена, јер многе земаље већ "чекају у реду".

"Уколико би вакцина стигла у новембру, ударни талас који се очекује крајем јесени и почетком зиме био би дочекан са што више отпорних људи", рекао је Тиодоровић.

Већина са лакшим симптомима

Говорећи о проценама да ће на јесен оболети више од два милиона становништва, Тиодоровић је рекао да се очекује да око 2.000 има тежу клиничку слику, што ће захтевати интензивну болничку негу, а да ће већина имати лаксе симптоме и да им можда неће бити ни неопходна лекарска помоћ.

Такође је додао да за сада "постоји довољно људских и материјалних ресурса у здравственим установама", али да ипак треба размишљати шта да се ради у случају да затреба још респиратора или других средстава, где ће најугроженији бити смештени ради изолације.

Тиодоровић је додао да досадашних 128 регистрованих случајева оболевања у Србији није коначна цифра и да је на бројним манифестацијама организованим у Србији сигурно било још оних који су имали грип, али да нису лабораторијски потврђени, јер су симптоми били благи.

"То је врло могуће и није реткост ни у Европи, јер углавном доминирају лаки облици, попут прехладе или респираторне инфекције лаганог типа", објаснио је Тиодоровић подсетивши да су најугроженији млади пошто старији имају виши ниво имунитета због раније прележаних вируса.

Тиодоровић је, такође, подсетио да свака пандемија, поред здравственог има и економске последице, али да се ипак, за сада, не очекују катастрофални губици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи